Τους μένουν 14 μήνες… για την Γέφυρα του Ευήνου

Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης υιοθέτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο: «Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για τη Γέφυρα του ΟΣΕ και τη νέα οδική γέφυρα»

Το θέμα των γεφυρών του Ευήνου συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας μετά από πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του Γαλατά, του Κρυονερίου και του Περιθωρίου, εκφράζοντας την αγωνία των κατοίκων της περιοχής για να ξεκινήσουν τα έργα που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η επικοινωνία ανάμεσα στις δύο όχθες του Ευήνου.
Εν τέλει, αν και συζητηθήκαν πολλές επιμέρους πτυχές του θέματος, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε να υιοθετήσει το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης που ζητά την άμεση αποκατάσταση της επικοινωνίας, αλλά και την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων της περιοχής.

Ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Σπ. Τραχύλης περίγραψε αναλυτικά τις επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων από την καθίζηση της Γέφυρας του Ευήνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ημέρες των Παθών για τους κατοίκους έχουν ξεκινήσει εδώ και πέντε μήνες», ενώ υπογράμμισε ότι η υπομονή των κατοίκων έχει εξαντληθεί. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που κατήγγειλε για την περίπτωση ενός τροχαίου που σημειώθηκε πρόσφατα στην περιοχή του Γαλατά, όπου το ασθενοφόρο χρειάστηκε περίπου 45 λεπτά μέσω της Ιόνιας Οδού για να φτάσει από το Μεσολόγγι.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, τόσο ο Περιφερειάρχης Νεκτ. Φαρμάκης, όσο και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαυρομμάτης δεσμεύτηκαν πως από τη στιγμή που η Πολιτεία θα δώσει στην Περιφέρεια τα 2,5 εκατ. ευρώ, που για την επισκευή της γέφυρας του ΟΣΕ, η οποία προωθείται ως ενδιάμεση λύση, η αποκατάστασή της θα λάβει χώρα το πολύ σε πέντε μήνες. Ωστόσο η Περιφερειακή Αρχή, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον Νεκτ. Φαρμάκη, δεν μπορεί να ανακοινώσει στους κατοίκους της περιοχής χρονοδιαγράμματα για πράγματα που εξαρτώνται από πράξεις του αρμοδίου Υπουργού Υποδομών, παρά μόνο για ό,τι αφορά την ίδια την Περιφέρεια. Η αποστροφή αυτή του Περιφερειάρχη αφορούσε περισσότερο τη μόνιμη λύση της νέας οδικής γέφυρας, με τον αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαυρομμάτη να συμπληρώνει με νόημα «το Υπουργείο για τη νέα γέφυρα δεσμεύτηκε για 18 μήνες από την μέρα που η γέφυρα έπεσε, τους μένουν 14 μήνες ακόμη…».

Αναφορικά με την πρόχειρη λύση που ζητούν ιδίως οι αγρότες της περιοχής που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους καθώς δεν μπορούν να κινηθούν μέσω της Ιόνιας Οδού, ειπώθηκαν πολλά σε σχέση με τη νομιμότητα μιας διέλευσης μέσα από το ποτάμι. Πάντως ο Θ. Μαυρομμάτης δεσμεύτηκε ότι αυτή η πρόχειρη διέλευση για την εξυπηρέτηση μόνο των ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων μέσα από το ποτάμι, θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα (συν – πλην πέντε μέρες). Αυτή τη διέλευση, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα την χρησιμοποιήσουν και οι αγρότες της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι λίγο – πολύ όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη στασιμότητα που παρατηρείται και τις επιφυλάξεις τους για το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από το Υπουργείο Υποδομών. Μια ανησυχία εύλογα δημιουργείται από το γεγονός ότι η Περιφέρεια εδώ και ενάμιση μήνα έχει στείλε το αίτημα για την χρηματοδότηση της ενδιάμεσης λύσης (γέφυρα ΟΣΕ) ωστόσο δεν έχει εγκριθεί ακόμη η σχετική πίστωση.