Δύσκολη επιλογή ακόμη κι αν η Φινλανδία καταλάβαινε τα δικά μας με τους Τούρκους

Η 37χρονη Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν, βρέθηκε χθες στην Αθήνα για να μας πείσει ότι η Φινλανδία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψή της σε ένα timing ιδιαίτερο όχι μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και γιατί έγινε την επομένη ενός θλιβερού ρεκόρ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Η Φινλανδία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα στην Ευρώπη δεν στάθηκε ιδιαίτερα στο πλευρό της Ελλάδας, τόσο στα θέματα του μεταναστευτικού, όσα και στα οικονομικά (μνημόνια κτλ). Τώρα φαίνεται καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι χώρα – σύνορο, όπως η Ελλάδα.

Θα σκεφτεί λογικά κανείς γιατί να μην κάνουμε μια αρχή και να έχουμε ένα κοινό βηματισμό στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Δεν θα πρέπει να καταλάβουν και οι Φινλανδοί τα δικά μας προβλήματα με την Τουρκία; Κι όμως ζούμε μια εποχή που καμία επιλογή δεν είναι τόσο εύκολη. Η Φινλανδία απέχει 500 χλμ από το αεροδρόμιο που Ρωσία κάνει δοκιμές υπερηχητικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, ενός όπλου δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο στην «πηγή» και στη φάση της εκτόξευσης. Οι Αμερικανοί θα ήθελαν πολύ Νατοϊκά αντιβαλλιστικά συστήματα στη Φινλανδία, η Ρωσία όμως προφανώς δεν θα το δέχονταν και το φάντασμα του πυρηνικού πολέμου έρχεται πιο κοντά…

Να τη βάλουμε λοιπόν τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ ή όχι; Τι λέτε;