Πλεύρης : Ενδονοσοκομειακό μικρόβιο “απογείωσε” τη θνητότητα στη ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου

Mιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην υψηλή θνητότητα που παρουσίασε η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου το διάστημα (Δεκέμβριος 2020- Ιούνιος 2021), που λειτούργησε ως ΜΕΘ αποκλειστικά για νοσούντες με covid.

Όπως ανέφερε η αυξημένη θνητότητα οφείλονταν σε ενδονοσοκομειακό μικρόβιο μέσα στη ΜΕΘ, ενώ σήμερα ο Θ. Πλεύρης εκτίμησε ότι η ΜΕΘ του Αγρινίου (δεν νοσηλεύει πλέον covid ασθενείς) κινείται σε πολύ καλή θνητότητα.

Σε άλλο σημείο πάντως της συνέντευξή του ο Θ. Πλεύρης με τα σχόλια του λίγο – πολύ επιβεβαίωσε αρκετά από τα στοιχεία των μελετών αναφορικά με τη θνητότητα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αυξημένη θνητότητα -άσχετα από τον covid- στις κλίνες ΜΕΘ, υπάρχουν όμως νοσοκομεία και νοσοκομεία, υπάρχουν δηλαδή νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και βρίσκονται στα αστικά κέντρα (σ.σ Νοσοκομεία των Αθηνών) και υπάρχουν και περιφερειακά νοσοκομεία, που οι επιδόσεις τους ήταν πολύ χαμηλότερες. Στην Ελλάδα έχουμε διπλάσιο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Πάντως, αν και το Υπουργείο Υγείας, όταν είχε ξεσπάσει ο σάλος για τη θνητότητα της ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου, είχε δεσμευθεί ότι η έρευνα, που θα γίνει θα δώσει λύσεις, αλλά και απαντήσεις. Τα συμπεράσματα ωστόσο του Ο.ΔΙ.Π.Υ. που εξέτασε από κοντά την κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγρινίου δεν έγιναν ποτέ γνωστά στο ευρύ κοινό. Και η μόνη ενημέρωση των πολιτών είναι η χθεσινή αποστροφή του Θ. Πλεύρη στη συζήτησή του με τον Α. Πορτοσάλτε…