Ξανά στα δικαστήρια οι ΤΟΕΒ για να δώσει ρεύμα η ΔΕΗ

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ καταθέτουν οι ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας σε μια προσπάθεια να «σωθεί» η καλλιεργητική περίοδος, όσο η κυβερνητική παρέμβαση αγνοείται…

Μέσω της δικαστικής οδού, όπως συνέβη και πέρυσι το καλοκαίρι, οι ΤΟΕΒ θα επιχειρήσουν να «σώσουν» τη φετινή καλλιεργητική περίοδο στη διαμάχη τους με τη ΔΕΗ.

Αυτή τη στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία σχεδόν όλα τα ΤΟΕΒ (Μεσολόγγι, Λεσίνι, Κατοχή, Παραβόλα, Φυτείες κτλ) δεν έχουν ρεύμα στα αρδευτικά τους αντλιοστάσια καθώς η ΔΕΗ με την «ακραία» κίνησή της να επιστρέψει τις εγγυήσεις και να αφήσει τους ΤΟΕΒ χωρίς πάροχο, επιχειρεί να εισπράξει τα οφειλόμενα από τους ΤΟΕΒ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη κάποιες καλλιέργειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την έλλειψη νερού.

Έτσι οι ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας προσανατολίζονται στην προσφυγή στα δικαστήρια με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, προκειμένου δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Αιτωλοακαρνανία να μην μείνουν απότιστα. Παρόμοια κίνηση έχουν ήδη κάνει και άλλοι ΤΟΕΒ στην Ηλεία, την Πρέβεζα και άλλες αγροτικές περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τέτοια εποχή η ΔΕΗ κατά πάγια τακτική έκοψε το ρεύμα στα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ, ωστόσο τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ έγιναν δεκτά, με τη ΔΕΗ να υποχρεώνεται να παρέχει ρεύμα στα αντλιοστάσια μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΤΟΕΒ θα εξοφλούν κανονικά τους τρέχοντες λογαριασμούς.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από τη στιγμή που πέρυσι το αίτημα των ΤΟΕΒ για επανασύνδεση του ρεύματος στα αντλιοστάσια πέρασε από τα Δικαστήρια, κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνει και φέτος, που μάλιστα μιλάμε στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

Τα προβλήματα και οι παθογένειες στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο διαχρονικά και ανεξαρτήτως κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει η βούληση να λυθούν μια και καλή. Φέτος, η «έκρηξη» του πληθωρισμού, η ενεργειακή κρίση, η εκτίναξη του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, βάζουν πρόσθετες δυσκολίες στην επίλυση του όλου ζητήματος. Ένα μόνο παράδειγμα από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους είναι ενδεικτικό: Σε αποστραγγιστικό αντλιοστάσιο στην περιοχή του Μεσολογγίου, όπου το ρεύμα δεν έχει κοπεί, μόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 15.000 ευρώ ! Το Υπουργείο Ενέργειας το τελευταίο διάστημα έχει δηλώσει πως επεξεργάζεται κάποιους είδους παρέμβαση, ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της επεξεργασίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Οι ΤΟΕΒ και στην Αιτωλοακαρνανία ως γνωστόν ζητούν ρυθμίσεις της τάξης των 120 δόσεων για να μπορέσουν να διευθετήσουν τις οφειλές τους, ενώ από την πλευρά της η ΔΕΗ έχει επιμείνει στις 24 δόσεις το πολύ. Μοιραία από τη στιγμή που δεν έχει υπάρξει κάποια δραστική παρέμβαση από την Πολιτεία, η διαμάχη ΤΟΕΒ – ΔΕΗ οδηγείται ξανά στα Δικαστήρια.

Η παθογένεια της εισπραξιμότητας

Όμως η πηγή του προβλήματος είναι μάλλον αλλού… Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου Κώστας Καραδήμας μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr επιβεβαίωσε αρχικά την πρόθεση των ΤΟΕΒ να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η παρέμβαση που έπρεπε να γίνει από την πλευρά της Πολιτείας δεν έχει γίνει. Ο ίδιος εκτιμά πως μόνο αν συνδέονταν η εξόφληση των αρδευτικών τελών με τις επιδοτήσεις των αγροτών θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα της εισπραξιμότητας των ΤΟΕΒ. «Όταν κάποιος χρωστά 3.000 ευρώ και κάνει ρύθμιση στην εφορία για 40 ευρώ το μήνα, ο ΤΟΕΒ θα πρέπει να περιμένει 20 χρόνια…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ίσως το τελευταίο «δραματικό» καλοκαίρι, λόγω ενεργειακών κοινοτήτων

Η περίπτωση των ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας και ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδας ωστόσο είναι ιδιαίτερη καθώς είναι πολύ πιθανό φέτος να είναι η τελευταία χρονιά που εξαρτώνται από το ρεύμα της ΔΕΗ ή οπουδήποτε παρόχου. Η συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα του Περιφερειάρχη Νεκτ. Φαρμάκη με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ δείχνει ότι το project των ενεργειακών κοινοτήτων Περιφέρειας και ΤΟΕΒ βρίσκεται σε καλό δρόμο. Και όταν ολοκληρωθεί οι ΤΟΕΒ με την ενεργειακή αυτονομία που θα αποκτήσουν θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν και τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ. Υπό αυτή τη έννοια αυτό ίσως είναι το τελευταίο «δραματικό» καλοκαίρι για τους ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας…