Κατσιφάρας για Φυσικό Αέριο : Η περιφερειακή αρχή Φαρμάκη και Κυβέρνηση το βρήκαν έτοιμο

Τις προχθεσινές ανακοινώσεις για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα σχολίασε με ανακοίνωσή του ο πρώην Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

Αναλυτικά :
Αισθανόμαστε δικαιωμένοι σήμερα και νιώθουμε μεγάλη χαρά με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή των δικτύων και την έλευση του Φυσικού Αερίου στην Πάτρα, το Αγρίνιο, τον Πύργο και την ΒΙΠΕ Πατρών.
Ένα έργο αναπτυξιακό, βαθιά κοινωνικό και με περιβαλλοντικό αποτύπωμα έρχεται να δώσει νέες ευκαιρίες στην περιφέρειά μας και να βελτιώσει τη ζωή μας.
Η περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη καθώς και η Κυβέρνηση της ΝΔ το βρήκαν έτοιμο, όσο και να προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο για το αντίθετο. Πλέον, αυτή η πρακτική τους είναι τόσο συνηθισμένη που δεν εκπλήσσει και δεν πείθει κανέναν.
Πελαγοδρόμησαν στην αρχή, καθυστέρησαν αδικαιολόγητα και προσπάθησαν μεθοδικά να απαξιώσουν την δουλειά μας, αλλά η προετοιμασία μας και ο σχεδιασμός μας είχαν γερά θεμέλια.
Προφανώς πρόσθεσαν, προφανώς συνέβαλαν αλλά τα θεμέλια ήταν τόσο γερά και η στρατηγική τόσο σωστή που ξεπέρασε την όποια σκοπιμότητα. Επίσης, προφανώς ένα έργο αυτού του βεληνεκούς ξεπερνά τα όρια μιας περιφερειακής αρχής και μιας Κυβέρνησης.
Η κρίσιμη απόφαση πάρθηκε το 2011 όταν τολμήσαμε μα πάμε απέναντι στα μέχρι τότε δεδομένα πού έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι ‘’ο Αγωγός δεν είναι βιώσιμος ξεχάστε τον‘’.
Εμείς όμως αποφασισμένοι αντιτάξαμε, ότι:
Α. Δεν συμβιβαζόμαστε με την άρνηση των Αθηνών, θέλουμε το έργο και το παίρνουμε πάνω μας.
Β. Ενώνουμε δυνάμεις , προετοιμαζόμαστε τεχνικά και μελετητικά άρτια, συμμετέχουμε οικονομικά και Ξεκινάμε να βρίσκουμε συμμάχους πάνω στα νέα δεδομένα.
Γ. Αλλάζουμε την μέχρι τότε Στρατηγική που ήταν η έλευση μόνο με αγωγό και εξετάζουμε επίσημα την περίπτωση κατασκευής των δικτύων και εφοδιασμό με υγροποιημένο αέριο μέσω σταθμών ανεφοδιασμού.
Κινηθήκαμε σταθερά, με συνέπεια πάνω σε δύο αρχές και δεν παρεκκλίναμε καθόλου.

Δίκτυα και στους τρείς νομούς στα πλαίσια της Ισόρροπης ανάπτυξης και όχι μόνο στην Πάτρα που αρχικά μας είχαν προτείνει και κυρίως συμμέτοχή οικονομική στο 50 % του προϋπολογισμού του έργου από το κεντρικό κράτος. Η στρατηγική μας απεδείχθη Ρεαλιστική, Οραματική, Υλοποιήσιμη. Σήμερα δε αποδεικνύεται και πρωτοπόρα αν δούμε τι συμβαίνει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό φυσικού αερίου μετά την ενεργειακή κρίση. Υπεγράφη η προγραμματική Σύμβαση με ΔΕΠΑ, ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο δυτικής Ελλάδος), ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας) και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για να προετοιμάσουμε μεθοδικά όλες τις απαραίτητες μελέτες.

Προβλέπαμε πόρους από το ΠΕΠ 2014 – 2021 της Περιφέρειά μας και ταυτόχρονα διεκδικήσαμε και πετύχαμε την συμμέτοχή του κράτους στο 50% όπως είχαμε βάλει κεντρικό στόχο της πολιτικής μας παίρνοντας ΣΑΕ τον Δεκέμβριο του 2018. Η νέα περιφερειακή Αρχή προφανώς συνέλαβε στα πλαίσια της συνέχειας της διοίκησης και ορθά έπραξε. Και το αναγνωρίζουμε χωρίς μεμψιμοιρίες. Η ιστορία κύριοι δεν παραγράφεται και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να απαξιώσει την δουλειά, την προσφορά, τον κόπο και την παρακαταθήκη μας. Ιδιαίτερα δε για το φυσικό αέριο που το πήραμε όχι
από το ΜΗΔΕΝ αλλά από το ΜΕΙΟΝ.
Επειδή η ευγένεια και η γενναιότητα είναι σπάνιο είδος τις μέρες μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όσους συνέβαλαν, τον φίλο Υπουργό Γιάννη Μανιάτη που μας πίστεψε και στήριξε από την πρώτη στιγμή, τον μετέπειτα υπουργό Γιώργο Σταθάκη, τους πρόεδρους των Επιμελητηρίων Θανάση Γιανναδάκη, Βασίλη Αϊβαλή και Λίνο Μπλέτσα, τους αντιπεριφερειάρχες Υφαντή Νίκο, Μπαλαμπάνη Νίκο, τον συνεργάτη Βαγγέλη Καραχάλιο, τους προέδρους και Διευθύνοντες συμβούλους της ΔΕΔΑ και ΔΕΠΑ καθώς και την νέα περιφερειακή αρχή.

Παράλληλα,
Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να μην αρκεστεί στους πανηγυρισμούς και βολευτεί με ότι βρήκε έτοιμο, αλλά να προετοιμάσει γρήγορα την επόμενη φάση για κατασκευή δικτύων στην Αμαλιάδα το Μεσολόγγι και το Αίγιο καθώς και να παρακολουθεί, ώστε το έργο να είναι ωφέλιμο, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και τον απλό Λαό.
Ο ΔΡΟΜΟΣ της συνέπειας είναι ΟΔΗΓΟΣ μας