Να πάψει να είναι «hot-spot» αυτοκτονιών η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Πρόταση για μέτρα αποτροπής

Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό. Η γέφυρα Ρίου Αντιρρίου στα 18 λειτουργίας της έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές σημείο, όπου πολλοί συνάνθρωποί μας επέλεξαν για να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες δύο ακόμη τραγικά περιστατικά ήρθαν να προστεθούν σε αυτή τη μακάβρια λίστα. Παγκοσμίως έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί επίδοξοι αυτόχειρες επιλέγουν να προβούν στο απονενοημένο διάβημα σε εμβληματικά σημεία. Τέτοια είναι συνήθως οι γέφυρες, με κλασικό παράδειγμα τη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί ιστορικά περί τις 1.400 αυτοκτονίες. Στην Ελλάδα hot-spots αυτοκτονιών κατά καιρούς αποτέλεσαν η Ακρόπολη, ο Ισθμός της Κορίνθου,, η Γέφυρα της Χαλκίδας και φυσικά και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κοτσανάς, επεσήμανε ότι θα μπορούσε να ληφθούν μέτρα προστασίας, προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το εμβληματικό τοπόσημο της περιοχής που είναι η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, να μετατραπεί από γέφυρα των κατασκευαστικών ρεκόρ σε “ματωμένη” γέφυρα και γέφυρα αυτοκτονιών» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρότεινε ότι το Υπουργείο Υποδομών και η Γέφυρα Α.Ε θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, με υπερυψωμένα προστατευτικά, που θα αποτρέπουν τους επίδοξους αυτόχειρες να πηδήξουν από τη γέφυρα. «Είναι αδιανόητο να πηγαίνει κάποιος στη γέφυρα, να σηκώνει χειρόφρενο, να πηγαίνει στα κάγκελα και πηδάει στη θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κοτσανάς. Πρόσθεσε μάλιστα ο ίδιος ότι αν υπάρχει αποτροπή, μπορούν να μειωθούν οι αυτοκτονίες, καθώς έρευνες έχουν καταδείξει ότι για τους περισσότερους η απόφαση για το απονενοημένο διάβημα είναι στιγμιαία.

Πάντως το πρόβλημα των αυτοκτονιών έχει ιδιαίτερη ένταση στη Δυτική Ελλάδα και γι΄αυτό προτάσεις σαν αυτές του Ανδρέα Κοτσανά κάθε άλλο παρά απαρατήρητες θα πρέπει να περνούν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (Κλίμακα), για τα έτη 2016-2018, η Δυτική Ελλάδα είναι τρίτη πίσω από την Κρήτη και την Αττική με τα περισσότερα περιστατικά αυτοκτονιών.