Γκάγκα: Θέμα εσωτερικό… το πόρισμα για τη ΜΕΘ Αγρινίου

Για ενδονοσοκομειακό μικρόβιο μίλησε τις προάλλες ο Πλεύρης, τη βαρυτήτα των περιστατικών και την έλλειψη εμπειρίας επικαλέστηκε για τη θνητότητα της ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου η Μίνα Γκάγκα στη Βουλή, αρνούμενη να δώσει το πόρισμα του ΟΔΙΠΥ στη δημοσιότητα, λέγοντας ότι είναι θέμα εσωτερικό…

Χθες στη Βουλή συζητήθηκε η ερώτηση του Γ. Βαρεμένου, αναφορικά με τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου και με αφορμή μια αποστροφή του Θ. Πλεύρη σε πρόσφατη συνέντευξή του, όπου ανέφερε ότι το ποσοστό της θνητότητας εκτινάχθηκε λόγω ενδονοσοκομειακού μικροβίου.

Η Μίνα Γκάγκα, που απάντησε στη ερώτηση, τόνισε ότι η ΜΕΘ του Αγρίνιο δεν έχει πρόβλημα στελέχωσης καθώς για πέντε κλίνες διαθέτει πέντε γιατρούς και 18 νοσηλευτές. Μάλιστα ανέφερε πως όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της ως ΜΕΘ covid στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε προηγηθεί σχετική εκπαίδευση των γιατρών σχετικά με τον covid (επικαλέστηκε σεμινάρια από τον ΟΔΙΠΥ, το ΕΚΠΑ, την Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, σύνδεση με το ΚεΣΥ κτλ).

Σύμφωνα με τη Μίνα Γκάγκα, η έκθεση του ΟΔΙΠΥ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «πιθανότατα η βαρύτητα των περιστατικών ήταν πολύ μεγαλύτερη». Πράγμα που βεβαίως απέχει πολύ από την πρόσφατη αναφορά του πολιτικού της προϊσταμένου, που μίλησε για ενδονοσοκομειακό μικρόβιο.

«Οι εμπειρογνώμονες που πήγαν με τον ΟΔΙΠΥ, που ήταν καθηγητής ο κ. Γώγος και η κα Κουτσούκου από τη μονάδα του «Σωτηρία», είπαν ότι πιθανότατα η βαρύτητα των περιστατικών είναι πολύ μεγαλύτερη. Διαφορές στις θνητότητες είδαμε σε μονάδες. Είδαμε υψηλές θνητότητες σε μονάδες σε μεγάλα νοσοκομεία, σε μονάδες που ήταν πολύ οργανωμένες και είχαν προσωπικό και, παρ’ όλα αυτά είχαν θνητότητα. Πιθανώς με το Αγρίνιο είχε λίγα περιστατικά, λίγα σε σχέση με το «Σωτηρία» που είχε στη μονάδα πάνω από 1.000 με 1.200 περιστατικά, ενώ εκεί είχαν γύρω στα 40 εκείνη την εποχή. Άρα, δεν μπορείτε να συγκρίνετε θνητότητες κατ’ αρχήν σε ένα μέρος περιφερειακό που έχει μικρότερη εμπειρία και όχι λιγότερους γιατρούς ή λιγότερο εκπαιδευμένους γιατρούς, αλλά λιγότερη εμπειρία, με μια θνητότητα σε ένα νοσοκομείο ή την εμπειρία που έχει ένα νοσοκομείο που βλέπει οκτώ και δέκα φορές περισσότερα περιστατικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Γκάγκα.

Ο Γ. Βαρεμένος ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του ΟΔΙΠΥ, κατηγορώντας τη Μίνα Γκάγκα ότι κρύβει τα αποτελέσματά του. «Οι εσωτερικές εκθέσεις μέσα στα νοσοκομεία, γίνονται, όπως οφείλουν να γίνονται, διορθωτικές ενέργειες έχουν γίνει, από εκεί και πέρα είναι θέμα εσωτερικό του ΟΔΙΠΥ και του Υπουργείου» είπε χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε απευθυνόμενη στο Γ. Βαρεμένο : «δεν σας αφορά, ούτε θα κάνετε κάτι για τα νοσοκομεία εσείς….»