Nέο ΚΥΤ για ιδιωτικές ΑΠΕ, περιμένουν όρους σύνδεσης οι Δήμοι…

ΑΠΕ σε κορεσμένα δίκτυα: Μένουν τελευταία τα ενεργειακά project των Δήμων

Ένα από τα θέματα που συζητούνται έντονα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης τους τελευταίους μήνες είναι και αυτό της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει επιταχύνει την ανάγκη οι ενεργοβόρες τουλάχιστον δραστηριότητες των Δήμων (αντλιοστάσια, υπηρεσίες ύδρευσης κτλ) να απεξαρτηθούν από το ρεύμα του οποιουδήποτε παρόχου, με το να γίνουν οι ίδιοι αυτοπαραγωγοί.

Ειρήσθω εν παρόδω οι Δήμοι περιμένουν επιχορήγηση από το Κράτος για τις ΔΕΥΑ της χώρας και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που αν δεν αντιμετωπιστεί θα περάσει στα τιμόλογια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, που πέρα από τα συσσωρευμένα χρέη παρελθόντων ετών που κουβαλά, πρόσφατα ήρθε αντιμέτωπη με τη διακοπή ρεύματος σε αρκετά αντλιοστάσια της περιοχής, πράγμα που άφησε χωρίς νερό τους κατοίκους πολλών Τοπικών Κοινοτήτων για ορισμένα 24ωρα.

Το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στο τραπέζι και οι Δήμοι επιχειρούν εσχάτως να το αξιοποιήσουν, ωστόσο συναντούν εμπόδια με τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ, τα οποία είναι σε πολλές περιπτώσεις κορεσμένα και δεν «σηκώνουν» νέες επενδύσεις από ΑΠΕ.

Το θέμα ετέθη από αρκετούς Δημάρχους στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και της ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο, επισημαίνοντας ότι οι επενδύσεις των δήμων στο τομέα αυτό θα πρέπει να έχουν τρόπο τινά προτεραιότητα έναντι άλλων επενδύσεων στο να πάρουν όρους σύνδεσης. Χαρακτηριστική ήταν για παράδειγμα η αποστροφή του Δημάρχου Ακτίου Βόνιτσας Γ. Αποστολάκη στο ΔΣ της ΠΕΔ, που εκτίμησε ότι ιδίως οι μεσαίοι και οι μικροί Δήμοι δύσκολα θα μπορέσουν να κάνουν τέτοιες επενδύσεις καθώς κατά τη γνώμη του δίνεται προτεραιότητα στους μεγάλους επενδυτές -για καρτέλ μίλησε συγκεκριμένα- στο χώρο της ενέργειας. Γι΄ αυτό και ζητείται από τους Δήμους η σχετική παρέμβαση της Κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα των δικτύων είναι υπαρκτό και ενδεχομένως αν δεν γίνουν γρήγορα επενδύσεις στα δίκτυα η υπερπροσφορά επενδυτικών σχεδίων, που παρατηρείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πιθανότατα θα παραμείνουν στην… ουρά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Νέο ΚΥΤ πρόκειται να κατασκευαστεί στην Παπαδάτου Ξηρομέρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αιτωλοακαρνανία τα τελευταία μόλις ένα – δύο χρόνια έχουν ήδη κατασκευαστεί αρκετά ενεργειακά έργα (φωτοβολταϊκά και αιολικά) και για μάλιστα για κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές πρόκειται να κατασκευαστούν και νέα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ). Μια από αυτές τις περιπτώσεις αφορά μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή του κεντρικού Ξηρόμερο, με αποτέλεσμα να προγραμματίζεται η κατασκευή νέου ΚΥΤ. Η συγκεκριμένη επένδυση που πρόκειται να κατασκευαστεί κοντά στην Παπαδάτου Ξηρομέρου και αφορά την «κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ 33/400kV & Γραμμής Μεταφοράς (Γ.Μ.) Ηλεκτρικής Ενέργειας, 400 kV, ΚΥΤ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΣΥΣΤΗΜΑ (ΚΥΤ ΑΡΑΧΘΟΥ – ΚΥΤ ΑΧΕΛΩΟΥ), Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας».

Σκοπός του έργου είναι η μεταφορά ενέργειας από 21 Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς συνολικής ισχύος 514,713 MW, ιδιοκτησίας του φορέα του έργου και της εταιρείας «ΣΟΛΑΡ ΜΠΟΤ». Το νέο Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης 33/400 kV «Ελληνικά» προβλέπεται να κατασκευαστεί δυτικά του οικισμού Παπαδάτος στη θέση ‘‘Ψηλή Ράχη’’ και θα συνδεθεί με την υφιστάμενη ΓΜ 400 kV ΚΥΤ Αράχθου – ΚΥΤ Αχελώου μέσω της νέας Γραμμής Μεταφοράς 400 kV, εξασφαλίζοντας έτσι τη σύνδεση του με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Η νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV θα έχει συνολικό μήκος 22,7 χλμ και θα αποτελείται από 66 πυλώνες. Θα ξεκινά από το νέο ΚΥΤ «Ελληνικά» και θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), μέσω της υφιστάμενης Γραμμής Μεταφοράς 400 kV «ΚΥΤ Αράχθου – ΚΥΤ Αχελώου» στη θέση ‘‘Μέγας Πόρος’’ σχετικά κοντά με τη Βαρετάδα Αμφιλοχίας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για την κατασκευή των πυλώνων θα χρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, αλλά όπου απαιτείται θα διανοιχτούν νέα οδικά τμήματα συνολικού μήκους 15,42 χλμ. Ο συνολικός χρόνος για την κατασκευή του ΚΥΤ εκτιμάται σε 24 μήνες.