Επισήμως καμία δέσμευση από το Υπουργείο για το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στο Μεσολόγγι

Την άνοιξη του 2018, με στόχο οι οπλίτες να παρουσιάζονται στα ΣΥΠΟ και έτσι να επιτυγχάνεται η γρήγορη ένταξή τους στις επιχειρησιακές μονάδες των συνόρων, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πάντα επανδρωμένες, καταργήθηκαν τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, μεταξύ αυτών και το αντίστοιχο κέντρο του Μεσολογγίου.

Σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοιμάζεται να επιστρέψει στον προηγούμενο επιχειρησιακό σχεδιασμό και εξετάζει ποια Κέντρα Νεοσυλλέκτων θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν. Η κατάργηση του Κέντρου Νεοσυλλέκτων στο Μεσολόγγι είχε προκαλέσει προβληματισμό, υπό την έννοια ότι ένα μέρος της τοπικής οικονομίας κινούνταν γύρω από το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι. Ωστόσο από τη στιγμή που η υπόσχεση για μετατροπή του στρατοπέδου σε Βιωματικό Μουσείο για την Ελληνική Επανάσταση έμεινε στα… χαρτιά η επιδίωξη της τοπικής κοινωνίας είναι η επαναλειτουργία του ΚΕΝ στο Μεσολόγγι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμαρχος Μεσολογγίου πριν ανακύψει η φήμη για επαναλειτουργία κάποιου ή κάποιων ΚΕΝ είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον Υπουργό από τον Φεβρουάριο του 2022 ζητώντας την επαναλειτουργία του ΚΕΝ Μεσολογγίου. Για το σκοπό αυτό, τώρα που το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραδέχεται ότι προσανατολίζεται να επαναφέρει τον προηγούμενο σχεδιασμό, ο Δήμαρχος Κ. Λύρος συνάντησε στις αρχές του μήνα τον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο για το θέμα. Σύμφωνα με το Δήμο Μεσολογγίου αυτός επιβεβαίωσε πως πράγματι σχεδιάζεται η επαναλειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και υποσχέθηκε πως όταν αυτό γίνει το Μεσολόγγι είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου.

Ωστόσο, η επίσημη απάντηση του Υπουργείου, που παρουσιάζει σήμερα το AγρίνιοCulture.gr και δόθηκε γραπτώς την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλου, δεν δεσμεύεται για τίποτα.
Αναλυτικά η απάντηση που υπογράφει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς :
Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εν προκειμένω δε του Στρατού Ξηράς, αποτελεί διαρκή επιδίωξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), προκειμένου αυτός να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε διαμορφούμενες απειλές και προκλήσεις. Κατά την παρούσα χρονική περίοδο το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί, έχει συγκροτήσει επιτροπή η οποία αξιολογεί την υφιστάμενη διαδικασία κατάταξης των στρατεύσιμων, με σκοπό τη βελτίωση αυτής, λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και συνεκτιμώντας παράλληλα πλήθος άλλων παραγόντων. Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΘΑ έχει ως προτεραιότητά του την παρακολούθηση, εξέταση και αξιολόγηση των προτάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της εν λόγω διαδικασίας κατάταξης.