Η Δύση δεν έχει ακόμη αποβάλλει τις αυταπάτες της για την Τουρκία

Ας έχουμε λίγο υπομονή για να δούμε τι θα φέρει στα ελληνοτουρκικά η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Οι πρώτες αναλύσεις – εκτιμήσεις είναι λογικό, ιδίως μετά τη συνάντηση Μπάϊντεν – Ερντογάν, να είναι αντικρουόμενες.

Αν δεν δοθεί ποτέ η έγκριση του Κογκρέσου για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16, το όποιο καλό κλίμα και τα χαμόγελα στην συνομιλία Μπάϊντεν – Ερντογάν δεν θα έχουν καμία σημασία. Εκείνο που έχει σημασία είναι όχι αν έχει κερδίσει κάτι ο Ερντογάν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά αν έχει κερδίσει κάτι η Τουρκία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μένει να το δούμε.

Πάντως δεν θα πρέπει να πέφτουμε από τα σύννεφα, αν και εφόσον οι περιστάσεις ή τα συμφέροντα κάποιων στη Δύση συμπίπτουν με αυτά της Τουρκίας… Ας σκεφτούμε μόνο ότι η Τουρκία το Κράτος «τρομοκράτης» και «πειρατής» στη γειτονιά του κάνει μαθήματα κατά της τρομοκρατίας στη… Σουηδία και τη Φινλανδία.

Τα παζάρια και οι εκβιασμοί ενίοτε πιάνουν… Όσο κι αν συνιστούν τον… εξευτελισμό της Δύσης όταν υποκύπτει στην Τουρκία. Η Δύση δεν έχει ακόμη αποβάλλει την αυταπάτη πως η Τουρκία ολοένα και περισσότερο στρέφει το βλέμμα της στην Ασία. Θα έρθει η ώρα που θα το καταλάβει. Αρκεί μέχρι τότε να μην τα έχει δώσει όλα στην Τουρκία.