Μήπως πρέπει να γίνει και ένας απολογισμός των κυρώσεων;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υιοθετήσει το έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα προσθέτει στο οπλοστάσιο πίεσης της Ρωσίας την απαγόρευση στην εισαγωγή ρωσικού χρυσού και θα τροποποιήσει τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα για να αποφευχθεί η παρεμπόδιση των εξαγωγών τροφίμων.

Μήπως πρέπει να γίνει και ένας απολογισμός των κυρώσεων; Η Ρωσία συνεχίζει κανονικά την εισβολή της και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις όχι πως δεν την άγγιξαν, αλλά μέχρι τώρα δεν την έχουν αναγκάσει να κάνει πίσω. Δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Οικονομία που στενάζει από τον πληθωρισμό και εξασκείται σε σενάρια ενέργειας με… δελτίο για το χειμώνα που έρχεται.

Εντωμεταξύ το ρούβλι παραμένει στη… θέση του και το ευρώ διολισθαίνει συνεχώς, πέφτοντας κάτω και από ένα προς ένα σε σχέση με το δολάριο, πράγμα που ανατροφοδοτεί την ακρίβεια… Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να μείνει εντελώς απαθής στη ρώσικη εισβολή, αλλά μετά από τόσα πακέτα κυρώσεων δεν πρέπει κάποια στιγμή να προβληματιστεί για το πόσο αποδοτικά αυτά είναι και ποιον έχουν πλήξει τελικά περισσότερο;