Σήμερα τα δυσάρεστα της απογραφής και τα κροκοδείλια δάκρυα για τη δημογραφικό

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι, τα αποτελέσματα της «Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2021», της πρώτης ψηφιακής απογραφής της Ελλάδας.

Και φυσικά με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα ακολουθήσουν τα συνηθισμένα κροκοδείλια δάκρυα για τη δημογραφική κάμψη. Ένα πρόβλημα όμως πολύ γνωστό, διαπιστωμένο εδώ και 30 χρόνια και αναλυμένο σε όλες του τις διαστάσεις (οικονομικές, κοινωνικές, ασφαλιστικές κτλ). Ένα πρόβλημα όμως για το οποίο κανείς δεν έκανε τίποτα (ή σχεδόν τίποτα) εδώ και 30 χρόνια.

Και επειδή ζούμε σε καιρούς που πολλά θέματα ποσοτικοποιούνται και αναλύονται με αριθμούς, πράγμα που σε πολλές περιπτώσεις μας κάνει λίγο πολύ όλους να τους προσπερνούμε με ευκολία αξίζει να κάνουμε την εξής σύγκριση. Η μείωση του πληθυσμού μέσα σε μία δεκαετία (αυτό περίπου θα ανακοινωθεί σήμερα) κατά 400.000 ανθρώπους ή μισό εκατομμύριο, ξεπερνά τον αριθμό των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας που υπολογίζονται σε 353.000. Μιλάμε δηλαδή για μια εσωτερικού τύπου Γενοκτονία. Την οποία δυστυχώς την παρακολουθούμε αδρανείς.