Μετάθεση ευθυνών πριν οι φλόγες σβήσουν

Στο ίδιο έργο θεατές. Άλλη μια φωτιά που ξέφυγε, άλλη μια καταστροφή. Γιατί, μπορεί να μην θρηνούμε ανθρώπινα θύματα, αλλά ούτε η καταστροφή του περιβάλλοντος, ούτε οι περιουσίες των ανθρώπων που έγιναν στάχτη, είναι μικρό πράγμα.

Άλλη μια φορά όμως που ακόμη και την ώρα της κρίσης αναφύεται η πολιτική αντιπαράθεση και η μετάθεση ευθυνών προτού καν οι φλόγες σβήσουν. Υπάρχει άραγε κάποια στιγμή που η Πολιτεία, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, μπόρεσε να πάρει όλα τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα; Για να μπορούμε μετά να μιλάμε για τον άνεμο, την κλιματική κρίση ή οτιδήποτε άλλο…

Δεν έχει υπάρξει ποτέ αυτό. Πάντα εκ των υστέρων δρούμε και ποτέ προληπτικά. Το κυριότερο όμως είναι ότι όλοι αναζητούν τον αποδιοπομπαίο τράγο, όταν κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση, η κυβέρνηση με τη σειρά της τους δημάρχους, οι δήμαρχοι την κυβέρνηση για τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις για την πολιτική προστασία και στο τέλος η κυβέρνηση κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση και νυν αντιπολίτευση.