Πανεπιστημιακά Τμήματα Αιτωλοακαρνανίας : 65% οι κενές θέσεις

Μόλις 121 οι επιτυχόντες στα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας
Συνεχίζεται η κατρακύλα στα Τμήματα του Μεσολογγίου

Σε περιδίνηση παραμένουν τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και στη δεύτερη χρονιά της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Τα τρία εναπομείναντα Τμήματα (δύο στο Μεσολόγγι και ένα στο Αγρίνιο) μετά την αναδιάρθρωση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών συνεχίζουν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των προτιμήσεων των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα οι βάσεις τους “να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι”…

Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών παραμένουν κάτω από τη σφαίρα των 10.000 μορίων, ενώ τα Τμήματα του Μεσολογγίου σημείωσαν και περαιτέρω πτώση των βάσεών τους. Συγκεκριμένα το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών σημείωσε πτώση 9%, με τη βάση του να διαμορφώνεται στα 9.425 μόρια και το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής πτώση 5% και βάση 9.220 για φέτος. Στο αντίποδα το μοναδικό Τμήμα του Αγρινίου το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τη βάση του να πηγαίνει από τα 9.418 στα 9.490 μόρια.

Και στα τρία Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας οι επιτυχόντες είναι μόλις 121, επί του συνόλου των 310 προσφερόμενων θέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει κενό το 65% περίπου των θέσεων, παρά το γεγονός ότι φέτος το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μείωση των εισακτέων κατά 50% περίπου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι πρώτη χρονιά της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και περισσότερους εισακτέους στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας είχαν μείνει περίπου το 75% των προσφερόμενων θέσεων κενές. 84 είναι φέτος οι επιτυχόντες στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, εκ των οποίων οι 65 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια σε σύνολο 125 προσφερόμενων θέσεων. Στον αντίποδα μόλις 15 επιτυχόντες καταγράφει το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι, εκ των οποίων οι 10 προέρχονται από τα ΕΠΑΛ. Με τις προσφερόμενες θέσεις να ανέρχονται σε 100 καταλαβαίνει κανείς ότι το Τμήμα αυτό έχει κενές το 85% των θέσεών του. Μόλις 22 είναι οι επιτυχόντες στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με τις προσφερόμενες θέσεις να είναι 90, το συγκεκριμένο Τμήμα πετυχαίνει απλώς λίγο καλύτερη επίδοση από την εντελώς απογοητευτική επίδοση του έτερου Τμήματος στο Μεσολόγγι.

Μεγαλύτερη ζήτηση για υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ

Όπως συνέβαινε και στο παρελθόν τα πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας παραμένουν στον… πάτο των προτιμήσεων των υποψηφίων. Και οι χαμηλές τους βάσεις σε μεγάλο βαθμό εξηγούνται από το γεγονός ότι τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής τείνουν να απευθύνονται σε υποψηφίους προερχόμενους από τα ΕΠΑΛ, ενώ για αυτή την κατηγορία των υποψηφίων οι προσφερόμενες θέσεις είναι περιορισμένες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας σημείωσαν τεράστια αύξηση στη βάση τους για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών σημείωσε αύξηση 29,6% στη βάση του, το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής αύξηση 54,6%, με τη βάση του εκτινάσσεται από τα 6.260 στα 9.675 μόρια, ενώ το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο “απογειώθηκε” από τα 6.920 στα 11.230 μόρια, με την αύξηση της βάσης του να διαμορφώνεται στο 62,3%.

Δεν τα επιλέγουν

Η κατρακύλα των Τμημάτων αποτυπώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας στο γεγονός ότι δεν επιλέγονται από τους υποψηφίους και ιδίως αυτούς των Γενικών Λυκείων. Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αγρίνιο, που έχει την “καλύτερη” επίδοση το επέλεξαν ως πρώτη επιλογή μόλις 9 υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια. 10 το προτίμησαν ως δεύτερη επιλογή και 31 ως τρίτη επιλογή. Το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών δεν το επέλεξε κανείς ως πρώτη επιλογή, ενώ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής για μόνο ένα υποψήφιο ήταν η πρώτη του επιλογή στο μηχανογραφικό. Ιδίως για τα Τμήματα του Μεσολογγίου είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμη και μεταξύ των υποψηφίων του προέρχονται από τα ΕΠΑΛ, μόλις 24 τα επέλεξαν ως μια από τις τρεις πρώτες προτιμήσεις τους.

Η πανωλεθρία των Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας έχει ενδιαφέρον ότι σημειώνεται, αφού προηγήθηκε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστήμιου μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Τα αμφιθέατρα των Τμημάτων θυμίζουν σχολικές ή ακόμη και φροντιστηριακές τάξεις… με το ποσοστό των κενών θέσεων να παραμένει τεράστιο. Η βιωσιμότητα των Τμημάτων παραμένει ζητούμενο, καθώς όταν ένα έτος ενός Τμήματος έχει 15 επιτυχόντες, μοιραία τίθενται ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του Τμήματος αυτού και το λόγο της ύπαρξής του.