Ενδοοικογενειακή βία στην επαρχία δεν υπάρχει;

Εξειδικευμένα γραφεία της ΕΛΑΣ μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη…

«Παροτρύνουμε τις γυναίκες να εμπιστεύονται την Αστυνομία και να μιλούν. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση», είπε –πολύ σωστά κατά τη γνώμη της στήλης- ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με το Υπουργό, έχουν συσταθεί και λειτουργούν 6 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, 5 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 1200 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων. Ενδοοικογενειακή βία στην επαρχία όμως δεν υπάρχει; Γιατί εξειδικευμένα γραφεία μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη; Επειδή το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας ανακύπτει με αφορμή τη διαφαινόμενη έξαρση των γυναικοκτονιών. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις γυναικοκτονίες του 2022.

Τον Φεβρουάριο του 2022 στα Γιάννενα, μια 79χρονη πέφτει νεκρή από τα χέρια του 69χρονου συζύγου της, μετά από καυγά. Το Μάιο, μια 43χρονη φαρμακοποιός στην Καβάλα στραγγαλίζεται από τον σύζυγό της, επειδή του ζήτησε να χωρίσουν. Τον Ιούνιο, μια 59χρονη στη Δράμα δολοφονείται από τον σύζυγό της, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του συναινετικού τους διαζυγίου. Λίγες ημέρες αργότερα ακόμα μια γυναίκα δολοφονείται άγρια από τον εν διαστάσει σύζυγό της μετά από καυγά στο διαμέρισμά της στο Κουκάκι. Στις 31 Ιουλίου άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του στο Ρέθυμνο, όταν εκείνη του ζήτησε να χωρίσουν. Την επομένη μέρα μια ακόμα γυναικοκτονία, αυτή τη φορά στη Ζάκυνθο συντάραξε το πανελλήνιο. Και τέλος η δολοφονημένη κοπέλα μόλις 17 ετών, που βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της στο Περιστέρι.

Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στην επαρχία, τα γραφεία όμως της ενδοοικογενειακή βίας στην Αθήνα…