Παράταξη Κατσιφάρα : Στάσιμο και ανεπαρκές το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας

Το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας σχολιάζει με ανακοίνωσή της η παράταξη του Απ. Κατσιφάρα. “Το τεχνικό πρόγραμμα τρέχει με ρυθμούς χελώνας, ενώ η διαφήμιση με ταχύτητα φωτός” σημειώνει με νόημα μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά :

Λάθη επί λαθών, ανακυκλώσεις και αστοχίες που δεν δικαιολογούνται αλλά προσθέτουν νέα προβλήματα στον θεσμό, τους πολίτες και την περιοχή μας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος που έφερε προς ψήφιση η περιφερειακή αρχή.

ΣΤΑΣΙΜΟ, γιατί,

Η πλειοψηφία των έργων είναι ενταγμένα πριν το 2018 – 2019, ενώ δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην υλοποίησή τους. Απλά ανακυκλώνονται κάθε χρόνο. Οι ΣΑΕ που εντάσσονται τα τεχνικά έργα είναι ακριβώς οι ίδιες εδώ και μια τετραετία. Δεν προστέθηκε καμία νέα γιατί καμία διεκδίκηση σοβαρή δεν προτάχθηκε από τον Περιφερειάρχη και την ΕΝΠΕ. Το πρόγραμμα έχει βαλτώσει συνολικά και λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά, το σίδηρο και τα καύσιμα αφού καμία ουσιαστική θεσμική αλλαγή δεν έγινε που να βοηθά στην απεμπλοκή των έργων.

Αναφέρουμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα βαλτωμένων έργων, ένα ανά Νομό

  • Ο εκσυγχρονισμός του Χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων
  • Οι αναπλάσεις της χερσαίας ζώνης στο λιμάνι του Κατάκολου
  • Οι αναπλάσεις του δρόμου της Τουρλίδας στο Μεσολόγγι

ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ, γιατί,
Ενώ οι εποχές άλλαξαν, η πανδημία έφερε νέα δεδομένα, και προστέθηκαν νέες ανάγκες στους πολίτες την οικονομία και την παραγωγή, το πρόγραμμα είναι στραμμένο στο χθες.
Είμαστε μετά από πολλά χρόνια σε εποχή εκτός μνημονίων άρα οι ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν για εντάξεις νέων έργων πολύ περισσότερες και δεν εκμεταλλεύτηκαν καμία για την περιοχή μας.
Από τα νέα οικονομικά εργαλεία που διαθέτει η χώρα μας η περιφερειακή αρχή δεν έχει καταφέρει ακόμη να αξιοποιήσει αποτελεσματικά κανένα γιατί δεν έχει όραμα και στρατηγική.

Τέλος, υπάρχουν δύο ακόμη σοβαρά θέματα που χαρακτηρίζουν αρνητικά το πρόγραμμα:
Α. Τα έργα που καρκινοβατούν είναι πολλά και τα βλέπουμε παντού. Οδηγούμαστε λοιπόν με μαθηματική ακρίβεια σε μία “νέα γενιά” μη ολοκληρωμένων έργων που θα είναι ο βραχνάς για την επόμενη περιφερειακή αρχή.
Β. Οι επαναλαμβανόμενες αναθέσεις συμβάσεων έργων χωρίς προηγούμενη δημοσίευση έχουν υπερβεί κάθε λογική. Στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, δημιουργούν αδικίες και αντί να λύσουν προβλήματα αφήνουν έκθετη την περιφερειακή αρχή η οποία με την πρακτική της συμβάλει στη θεσμική απαξίωση ενός πρωτοπόρου θεσμού, όπως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Εν κατακλείδι,
Το τεχνικό πρόγραμμα τρέχει με ρυθμούς χελώνας, ενώ η διαφήμιση με ταχύτητα φωτός. Εμείς ως παράταξη “ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ” είχαμε έγκαιρα τονίσει, και σήμερα δυστυχώς δικαιωνόμαστε, ότι η περιφερειακή αρχή ήταν σε λάθος κατεύθυνση γιατί,

  • Βολεύτηκε στα έτοιμα έργα που βρήκε, και ήταν πολλά.
  • Παγιδεύτηκε στην οικειοποίηση και την καπηλεία των έργων καθυστερώντας τον χρόνο υλοποίησή τους.
  • Εναπόθεσε τις ελπίδες της στην κυβερνητική στήριξη που δεν ήλθε ποτέ στην πράξη παρά μόνο στα λόγια.

Σήμερα, τα στελέχη της περιφερειακής αρχής τρέχουν και δεν φτάνουν, και το χειρότερο και ακόμη πιο προκλητικό είναι ότι τις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες να προσπαθούν να τις παρουσιάσουν ως νέες υποσχέσεις. Ο χρόνος όμως, δυστυχώς, πέρασε ανεκμετάλλευτος για την περιοχή μας και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε τροχιά αυτοδιοικητικών και βουλευτικών εκλογών που περιορίζει τις δυνατές επιλογές.

Οι χαμένες ευκαιρίες έχουν ονοματεπώνυμο, αυτό του νυν Περιφερειάρχη. Εμείς τοποθετηθήκαμε και αναδείξαμε τις παθογένειες του τεχνικού προγράμματος 2023 με το αίσθημα ευθύνης που πάντα μας διακρίνει και πάνω σε πραγματικά δεδομένα, πρώτον για την πολιτική αξιοπιστία και δεύτερον γιατί πονάμε τον τόπο μας.