Καλές οι ενισχύσεις, αλλά δεν ρίχνουν τον πληθωρισμό

Προσκρούουν στο νόμο της ζήτησης

Σε όλα τα πράγματα πάντα παίζει ρόλο η οπτική γωνία από την οποία τα προσεγγίζεις, γιατί απόλυτη αντικειμενικότητα δεν υπάρχει. Με το ρεύμα να έχει φτάσει στο… Θεό, το πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 11%, αναρωτιέται εύλογα κανείς, αν τα μέτρα που έχουν παρθεί έως τώρα από την Κυβέρνηση είναι αρκετά για να ανακουφίσουν την κοινωνία.

Η απάντηση εύκολα μπορεί να είναι όχι. Στη Γερμανία η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με ένα πακέτο περί τα 65 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταπεξέλθουν των υψηλών ενεργειακών τιμών. Τα 65 δισ. μπορεί να φαντάζουν ένα τεράστιο ποσό αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη Γερμανία που έχει ΑΕΠ περί τα 3,8 τρισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύει περίπου το 1,7% του συνόλου. Οι ενισχύσεις στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερες και ίσως αυτό είναι ένα δημοσιονομικό ρίσκο. Από την άλλη όμως η ελληνική κοινωνία έχει λιγότερες αντοχές….

Ένα άλλο ερώτημα που μοιραία μπαίνει είναι αν οι ενισχύσεις βοηθούν… Εύκολα θα απαντούσε κανείς ναι. Όμως οι ενισχύσεις ίσως δεν λύνουν το πρόβλημα, γιατί προσκρούουν στο νόμο της οικονομίας που λέει ότι για να πέσουν οι τιμές και ο πληθωρισμός θα πρέπει να πέσει και η ζήτηση. Οι ενισχύσεις όμως και τα επιδόματα διατηρούν πάνω – κάτω τη ζήτηση στα ίδια επίπεδα, οπότε μία η άλλη…