Θέλεις ρεύμα; Πλήρωσε 2 μισθούς

Το κόστος της ενέργειας έχει μετατραπεί σε εφιάλτη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι της χώρας μας όπως και τεσσάρων ακόμη χωρών της Τσεχίας, της Εσθονίας της Ολλανδίας και της Σλοβακίας.

Και αυτό γιατί μια ενδιαφέρουσα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), μέτρησε σε ημέρες εργασίας το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι λόγω των αυξημένων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες και οι Εσθονοί εργαζόμενοι θα πρέπει να εργαστούν 54 ημέρες – σχεδόν δύο μήνες – ώστε να πληρώσουν το ετήσιο κόστος του ρεύματος.

Σε χειρότερη θέση είναι οι Τσέχοι εργαζόμενοι που θα πρέπει να διαθέσουν αμοιβές 65 ημερών εργασίας, ενώ σημαντική είναι η επιβάρυνση και για τους Ολλανδούς (με 48 ημέρες εργασίας) και τους Σλοβάκους (με 45 ημέρες εργασίας).Η έρευνα έλαβε υπόψη της τις αυξήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και τους κατώτατους μισθούς που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το εύρημα σύμφωνα με το οποίο οι επιπλέον ημέρες που πρέπει να εργαστεί ένα εργαζόμενος για να καλύψει την αύξηση του ρεύματος είναι: στην Εσθονία (+26), στις Κάτω Χώρες (+20), στην Τσεχία (+17), στην Λετονία (+16). Εάν ληφθεί υπόψη ο μέσος μισθός (και όχι ο κατώτερος) τότε τέσσερις χώρες – Σλοβακία, Ελλάδα, Τσεχία και Ιταλία – χρειάζονται έναν επιπλέον μισθό για να καλύψουν το μέσο ετήσιο λογαριασμό ενέργειας.

πηγή : ot.gr