Προβλέψεις που… κλέβουν εκκλησία από το ΔΝΤ

Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε ήδη «φρικτές» οικονομικές συνέπειες και αναζωπυρώνει τον φόβο μιας ύφεσης, δήλωσε την Τετάρτη (14/09) η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η Μητέρα Φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», πρόσθεσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Δυστυχώς όταν το ΔΝΤ έπρεπε να κάνει σωστές προβλέψεις, όπως με την περίπτωση των μνημονίων στην Ελλάδα, δεν τις έκανε. Τώρα με αυτές τις προβλέψεις είναι σαν να κλέβει εκκλησία. Λες και δεν βλέπουμε ότι η άνοδος των πληθωρισμού σε ιστορικά επίπεδα στην Ευρώπη έχει ήδη φέρει πολιτικές εξελίξεις (βλέπε Ιταλία, Αγγλία απώλεια της Βουλής από το Μακρόν), το επόμενο βήμα με ένα «βαρύ χειμώνα» είναι φυσικά η κοινωνική αναταραχή.