Αθώος γνωστός ιδιοκτήτης μάντρας ανακύκλωσης για τις εγκληματικές οργανώσεις των κλοπών

Δικάστηκαν οι συμμορίες των Ρομά που διέπρατταν κλοπές
Το Δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, παρ’ότι καταδικάστηκε για αδικήματα στο πλαίσιο συμμορίας

Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Αγρίνιο και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δική των τριών εγκληματικών οργανώσεων, που εξαρθρώθηκαν το Μάρτιο του 2021 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου και οι οποίες ενέχονται σε δεκάδες περιπτώσεις κλοπών και ληστειών στην Αιτωλοακαρνανία.

Αρχηγός των εγκληματικών οργανώσεων, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, φέρεται 30χρονος, γνωστός Αγρινιώτης, ιδιοκτήτης μάντρας ανακύκλωσης στην περιοχή, ο οποίος όμως κρίθηκε αθώος για τις κακουργηματικές κατηγορίες που τον βάρυναν, με βασικότερη όλων τη διεύθυνση οργάνωση για διάπραξη κακουργημάτων και συγκεκριμένα διακεκριμένων κλοπών.

Καταδικάστηκε όμως σε πέντε χρόνια κάθειρξης για τη μια από τις τρεις εγκληματικές οργανώσεις, καθώς από το Δικαστήριο, «υποβαθμίστηκε» σε συμμορία και κρίθηκε ένοχος ως ηθικός αυτουργός σε κάποιες από τις διακεκριμένες κλοπές. Ωστόσο δεν κατέληξε στη φυλακή, σε αντίθεση με άλλους τρεις συγκατηγορουμένους του και αυτό γιατί από το Δικαστήριο πήρε την αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση που άσκησε.

Στο σκέλος αυτό η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτό γιατί με την απόφασή του, να δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση ενός καταδικασθέντα για συμμορία, έρχεται να ουσιαστικά να «ταυτιστεί» με την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που αντιδρά στο νέο θεσμικό πλαίσιο, που οδηγεί στη φυλακή τους καταδικασθέντες για αδικήματα που διαπράττονται από συμμορία.

Ως γνωστόν οι δικηγόροι σε όλη τη χωρά ζητούν την απόσυρση της νέας διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα, βάσει της οποίας θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις κτλ, όταν αυτά τα αδικήματα διαπράττονται από συμμορία. Για αυτό το λόγο έχουν αποφασίσει να απέχουν έως το τέλος του έτους από ποινικές υποθέσεις πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του φερόμενου ως αρχηγού των τριών εγκληματικών οργανώσεων, Χρήστος Τσιμπούκης, μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr για την απόφαση του Δικαστηρίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση. «Το Δικαστήριο σήμερα ήχθη σε μια γενναία και δίκαιη απόφαση. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από την απόφαση και φυσικά επιμένουμε στην αθωότητά μας την οποία και θα αποδείξουμε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, όταν και όποτε αυτό προσδιοριστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω εγκληματικές οργανώσεις, που εξαρθρώθηκαν εμπλέκονται σε πάμπολλες περιπτώσεις κλοπών, αλλά και σε δύο ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών. Τα περισσότερα μέλη τους ήταν Ρομά της περιοχής και αφαιρούσαν κυρίως γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, μεταλλικά αντικείμενα, εργαλεία συνεργείου, μπαταρίες αγροτικών μηχανημάτων και φορτηγών. Είχαν παράλληλα διαπράξει κλοπές σε οικίες, αποθήκες, αγροκτήματα, ποιμνιοστάσια, αντλιοστάσια, επιχείρηση φωτοβολταϊκών και σε αγροτικό συνεταιρισμό της περιοχής στοχεύοντας σε καλώδια, σωλήνες και οτιδήποτε μπορεί να εκποιηθεί λόγω της περιεκτικότητας τους σε μεταλλεύματα, όπως ο χαλκός.