Σύνδεση Λευκάδας με Βόνιτσα και Άκτιο: Στο 30% η απορρόφηση – «Έρχεται» το πρώτο τμήμα

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται το έργο της διπλής οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία και ο ένας από τους δύο κλάδους του έργου, θα παραδοθεί, ως φαίνεται και όπως είχε προαναγγελθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr από τα 24 εκατ. ευρώ που είναι το πόσο της σύμβασης οι πληρωμές του έργου αυτή την περίοδο φτάνουν τα 8 εκατ. ευρώ περίπου, που σημαίνει απορρόφηση της τάξης του 30%.

Συγκεκριμένα το τμήμα Άκτιο-Άγιος Νικόλαος, στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω η χάραξη του δρόμου συμπίπτει με τη χάραξη του αγωγού ύδρευσης της Λευκάδας και τα δύο έργα προχωρούν παράλληλα, εκτιμάται ότι θα παραδοθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο δεύτερος κλάδος του έργο, το τμήμα δηλαδή Βόνιτσα – Λευκάδα, θα ακολουθήσει κατ’ εκτίμηση πριν από το τέλος του 2023, καθώς ήταν εξ’ αρχής γνωστό ότι η κατασκευή του έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, με κυριότερη το γεγονός ότι προβλέπεται διαπλάτυνση στο μεγαλύτερο κομμάτι του υφιστάμενου, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργασίες θα εξελίσσονται παράλληλα με την κυκλοφορία.
Η μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται στο κομμάτι Άγιος Νικόλαος – Λευκάδα, όπου θα απαιτηθεί τμηματικό κλείσιμο του δρόμου λόγω των εργασιών. Συγκεκριμένα η διαπλάτυνση σε τμήμα περίπου 2 χλμ από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Λευκάδα παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς υπάρχουν βράχοι που θα πρέπει να απομακρυνθούν με εκρηκτικά.

Ιδιαίτερα σε τμήμα δρόμου μήκους περίπου 600 μέτρων οι βράχοι φτάνουν ακόμα και τα 40 μέτρα ύψος, με αποτέλεσμα ο εκβραχισμός με εκρηκτικά και ο επακόλουθος καθαρισμός να καθίστανται ιδιαίτερα δύσκολοι και να απαιτούν μεγάλη προσοχή και μέτρα ασφαλείας. Αυτός είναι και ο λόγος που κρίνεται απαραίτητο το κλείσιμο του δρόμου για κάποιες ώρες, αφού η κυκλοφορία δεν θα ήταν ασφαλής ούτε σε τμήμα του.

Οι εργασίες για τον εκβραχισμό στο εν λόγω τμήμα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μετά το Νοέμβριο και στόχος θα είναι έχει ολοκληρωθεί πλήρως στο τέλος της ερχόμενης άνοιξης έτσι ώστε από το τμηματικό κλείσιμο του δρόμου να μη επηρεαστεί και η τουριστική κίνηση της επόμενης σεζόν.

Διπλή οδική σύνδεση της Λευκάδας με Βόνιτσα και Άκτιο