Η απέλπιδα προσπάθεια της Εκκλησίας για τη διχοτόμηση

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απέμειναν από την εκλογή νέου Μητροπολίτη στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η εκλογή είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια των εργασιών της τακτικής Συνέλευση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωστόσο χθες διέρρευσε στους εκκλησιαστικούς κύκλους η απέλπιδα προσπάθεια της Εκκλησίας να πείσει την Κυβέρνηση για τη διχοτόμηση της Μητρόπολης. Λέγεται λοιπόν ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απέστειλε χθες σχετική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας φυσικά να υλοποιηθεί το αίτημα της Εκκλησίας.

Η προσπάθεια όμως της Εκκλησίας μοιάζει να είναι απέλπιδα, σύμφωνα με όσα έχουν μεσολαβήσει το καλοκαίρι. Θα είναι κάτι σαν θαύμα, αν η κυβέρνηση στο τέλος πειστεί, ανέφερε χαρακτηριστικά στη στήλη άνθρωπος που έχει εμπειρία από τέτοιες διαπραγματεύσεις Κράτους και Εκκλησίας. Πάντως είναι αξιοσημείωτη η προσπάθεια ορισμένων κύκλων αυτές τις τελευταίες ημέρες να διατηρούν ένα «τελειωμένο» θέμα στην επικαιρότητα δίνοντάς του χαρακτηριστικά θρίλερ.

Πάντως στην ιερατική σύναξη ο τοποτηρητής Μητροπολίτης Ιερόθεος ευχήθηκε για την ευχήθηκε –σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης -για την εκλογή ενός αξίου Μητροπολίτου που θα σεβαστεί το έργο των προκατόχων του, θα το συνεχίσει και θα το επαυξήσει.