Το Αγρίνιο «όμηρος» του ΓΠΣ : Γιατί δεν υπάρχουν οικόπεδα για σχολεία;

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Δήμο Αγρινίου αποτέλεσε το αντικείμενο μιας ομολογουμένως πολύς ενδιαφέρουσας συζήτησης, που ανάλογη της είχε πολύ καιρό να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα προβλήματα στο συγκεκριμένο τομέα είναι γνωστό ότι είναι πολλά, όμως το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Αγρίνιο δεν είναι μόνο η έλλειψη νέων, με σύγχρονες προδιαγραφές κτιρίων που να καλύπτουν τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, αλλά είναι και πρόβλημα στέγης με τη… στενή έννοια του όρου. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι σχεδόν το 80% των σχολείων, σύμφωνα με τους αρμοδίους του Δήμου Αγρινίου, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη σκεπή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και νεόδμητο σχολείο, που παραδόθηκε το 2014, αντιμετώπισε πρόβλημα με τη στέγη του.

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι τα νέα σχολικά κτίρια, την ώρα που έξι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τουλάχιστον 15 της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι γνωστό ότι το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με τα νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε καταστήματα και ορόφους πολυκατοικιών, χωρίς προαύλια, δηλαδή εν ολίγοις σε ακατάλληλους χώρους. Το στεγαστικό πρόβλημα των διογκώθηκε καθώς με την καθιέρωση τη υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής οι μαθητές των νηπιαγωγείων διπλασιάστηκαν ενώ οι υποδομές τους δεν αναβαθμίστηκαν.

Το πρόβλημα στη δημιουργία νέων σχολικών κτιρίων στο Αγρίνιο είναι το γεγονός ότι στο Γενικό Πολεδομικό Σχέδιο της πόλης δεν υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις – δεσμεύσεις για οικόπεδα. Οι προδιαγραφές που υπάρχουν απαιτούν οικόπεδο 1.200 τ.μ. για ανέγερση νηπιαγωγείου και τέτοια οικόπεδα δεν υπάρχουν σήμερα στο κέντρο του Αγρινίου, με αποτέλεσμα τα νηπιαγωγεία στο κέντρο της πόλης, που εξάλλου δεν μπορούν να μετακινηθούν σε ακτίνα μεγαλύτερη των 500 μέτρων, να παραμείνουν σε ακατάλληλα μισθωμένα κτίρια.

Παράλληλα στο εγκεκριμένο ΓΠΣ, που είναι σε ισχύ από το 2014, υπάρχουν ελάχιστα δεσμευμένα οικόπεδα για σχολική στέγη και σε αυτά υπάρχουν προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή άλλα. Ενώ παράλληλα και ο Δήμος δεν διαθέτει χρήματα για να προβεί σε εξαγορές οικοπέδων, αν και εφόσον αυτά βρεθούν αποδεσμευμένα από προβλήματα.

Στην τρέχουσα περίοδο ο Δήμος Αγρινίου κατασκευάζει μόνο ένα σχολείο το 7ο Γυμνάσιο, ενώ προτεραιότητα σύμφωνα με το Γ. Παπαναστασίου, θα πρέπει να δοθεί στα ειδικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Μάλιστα όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου στην ανάπλαση που πραγματοποιείται στην περιοχή του σταθμού των ΚΤΕΛ ο Δήμος Αγρινίου θα σχεδιάσει να δημιουργήσει στην επόμενη προγραμματική περίοδο ένα ειδικό σχολείο για όλες τις βαθμίδες.

Από εκεί και πέρα στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό που θα γίνει, καθώς ήδη τρέχουν οι αναθέσεις για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, θα υπάρξουν προβλέψεις – δεσμεύσεις για οικόπεδα που θα διατεθούν για σχολική στέγη. Όμως στην παρούσα φάση ο Δήμος Αγρινίου μοιάζει να είναι «όμηρος» του υφιστάμενου ΓΠΣ και των πτωχών προβλέψεων του για το θέμα, που όχι μόνο δεν άλλαξαν στην τελευταία του αναθεώρηση το 2014, αλλά έπρεπε ουσιαστικά να προϋπήρχαν από τη δεκαετία του 1990 ή του 1980. Όμως τότε η προτεραιότητα στο κέντρο του αστικού ιστού της πόλης δίνονταν στο χτίσιμο πολυκατοικιών.

Από εκεί και πέρα ο Δήμος Αγρινίου προσπαθεί να συντηρήσει τα σχολεία μέσα από τα προγράμματα των ενεργειακών αναβαθμίσεων, μάλιστα ετοιμάζεται νέα πρόταση για το πρώην Πολυκλαδικό στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», αλλά και άλλες δράσεις που αφορούν πυροπροστασία και ράμπες ΑμεΑ με χρηματοδότηση από το ΦιλόΔημο. Οι συντηρήσεις από την κρατική επιχορήγηση γίνονται με δυσκολία, αφού αυτή είναι πενιχρή (ΣΑΤΑ ΟΣΚ 300.000) για τις ανάγκες των σχολείων και των 14.000 μαθητών του Δήμου Αγρινίου. Ωστόσο οι περισσότεροι συντηρήσεις γίνονται από τα οκτάμηνα καθώς το τεχνικό προσωπικό του Δήμου Αγρινίου λιγοστεύει συνεχώς.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης κυρίως οι παρατάξεις της Χριστίνας Σταρακά και του Σταύρου Καμμένου στάθηκαν στο γεγονός ότι μετά από 9 χρόνια η δημοτική αρχή δεν μπορεί να επικαλείται ακόμα προβλήματα ναι μεν είναι υπαρκτά, αλλά που θα έπρεπε να τα είχε αντιμετωπίσει. Φάνηκε η γύμνια, σχολίασε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Σταρακά, τη συζήτηση που προηγήθηκε «όταν μετά από 9 χρόνια ψάχνουμε οικόπεδα για να φτιάξουμε σχολεία». Μάλιστα πρόσθεσε ότι από τα εννέα χρόνια τα τέσσερα είναι χρόνια με φιλική κυβέρνηση προς τη δημοτική αρχή θυμίζοντας με νόημα ότι αυτή τη στιγμή στην κεντρική Μακεδονία δημοπρατείται έργο ΣΔΙΤ για 17 σχολεία.