Αγωνιούν για το αν θα ισχύσει η απογραφή και όχι για το μαρασμό της επαρχίας

Ο χώρος των εκλογών παραμένει κάτι που ενδεχομένως ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει. Είναι λογικό λοιπόν να μην είναι σε θέση κανείς να γνωρίζει, αν στις προσεχείς εκλογές του 2023 –που τοποθετούνται κάπου στην άνοιξη- θα ισχύσει η νέα απογραφή που «μεταφέρει» 22 έδρες από την επαρχία στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι η Αιτωλοακαρνανία σε μια πρώτη εκτίμηση θα χάσει δύο έδρες και θα γίνει πενταεδρική περιφέρεια. Ωστόσο η εικόνα θα οριστικοποιηθεί με τα οριστικά αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ.

Παρασκηνιακά οι βουλευτές και ιδίως οι κυβερνητικοί ασχολούνται ιδιαίτερα με το θέμα αυτό. Με τους μεν της επαρχίας προφανώς να θέλουν να μην ισχύσει η απογραφή και τους δε του Λεκανοπεδίου να εκτιμούν ότι με την αύξηση των εδρών θα «παίξουν» για την επανεκλογή τους με καλύτερες πιθανότητες. Αν προβληματίζονταν βέβαια για το γεγονός ότι η επαρχία μαραζώνει θα ήταν καλύτερα τα πράγματα σε πολλούς τομείς.

Πότε όμως η ΕΛΣΤΑΤ θα οριστικοποιήσει την εικόνα της απογραφής; Οριστικά αποτελέσματα, ως γνωστόν, θα υπάρξουν πριν το τέλος του 2022. Ωστόσο η οριστική εικόνα για να ισχύσει στις εκλογές θα πρέπει να αποτυπωθεί σε Προεδρικό Διάταγμα και το αργότερο που μπορεί να συμβεί αυτό είναι το Μάρτιο του 2023, δηλαδή ένα χρόνο μετά το πέρας της απογραφής. Εκεί λοιπόν τα πράγματα γίνονται από άποψη χρόνου οριακά, στην περίπτωση πχ που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θελήσει να κάνει εκλογές πριν το Πάσχα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τα περιθώρια, είτε η ΕΛΣΤΑΤ να επισπεύσει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, είτε κάπως να την καθυστερήσει… Αυτό έχουν αντιληφθεί και οι βουλευτές και αναρωτιούνται με τι δεδομένα θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις εκλογικές τους περιφέρειες.