Δήμος Ξηρομέρου : «Έξυπνα» υδρόμετρα μέσω Ταμείου Ανάκαμψης για μείωση απωλειών και ενέργειας κατά 30%

Μια σημαντική πρόταση για τη ύδρευση σε όλο το εύρος του Δήμου Ξηρομέρου καταθέτει στο Ταμείο Ανάκαμψης ο Δήμος Ξηρομέρου. Πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και έξυπνων υδρομέτρων, με συνολικό προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ.

Η σχετική πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργεια και ύδατος και ως γνωστόν σήμερα τα δίκτυα του Δήμου Ξηρομέρου αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα με τις απώλειες να είναι μεγάλες. Με την εγκατάσταση των συστημάτων που προβλέπει η σχετική μελέτη του Δήμου θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% και μείωση των απωλειών ύδατος κατά 33%. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι θα αντιμετωπιστούν και άλλα προβλήματα όπως οι παράνομες συνδέσεις, φαινόμενο που ταλαιπωρεί εδώ και αρκετά χρόνια τα δίκτυα του Δήμου.

Το έργο με τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος ελέγχου διαρροών (τηλεέλεγχος-τηλεχειρισμός), παρακολούθησης και αυτομάτου ελέγχου υδραυλικών και λειτουργικών παραμέτρων κεντρικού συστήματος τροφοδοσίας δικτύου ύδρευσης του Δήμου Ξηρομέρου» αφορά και τις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, με τη Δημοτική Ενότητα Αστακού λόγω πληθυσμού να παίρνει τη μερίδα του λέοντος με 4,5 εκατ. ευρώ από το σύνολο του έργου και από 1,1 εκατ. ευρώ στις Δημοτικές Ενότητες Φυτειών και Αλυζίας.

Η προτεινόμενη πράξη αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας, ψηφιακών υδρομετρητών και εξοπλισμού απομακρυσμένου ελέγχου δικτύων ύδρευσης του Δήμου Ξηρόμερου και αφορά τις ΔΕ Αστακού, Φυτειών και Αλυζίας.

Η πρόταση υποβάλλεται μέσω τριών τεχνικών δελτίων.

Το φυσικό αντικείμενο της μελέτης, ενδεικτικά αναφέρεται,  για την Αλυζίας περιλαμβάνει την:

  • Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη δημιουργία 12 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου (Τ.Σ.Ε.) σε υφιστάμενες υποδομές του δικτύου (δεξαμενές, γεωτρήσεις και αντλιοστάσια) με χρήση προγραμματιζόμενων λογικών ελεγκτών, διατάξεων παρακολούθησης φυσικοχημικών παραμέτρων νερού, διατάξεων ρύθμισης στροφών κινητήρων, λοιπά μετρητικά όργανα και παρελκόμενο εξοπλισμό,
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία τριών Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Ποιότητας (Τ.Σ.Ε.Π.) για την παρακολούθηση της ποιότητας και της πίεσης σε κρίσιμα σημεία του εσωτερικού δικτύου. Μέσω των σταθμών αυτών θα επιτευχθεί η παρακολούθηση των κρίσιμων ποιοτικών παραμέτρων του νερού και της πίεσης σε πραγματικό χρόνο και η άμεση ενημέρωση σε περίπτωση υπέρβασης των δοσμένων ορίων και
  • Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 800 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου Κατανάλωσης (Τ.Σ.Ε.Κ.) για την παρακολούθηση της κατανάλωσης στις απολήξεις του δικτύου. Μέσω των σταθμών αυτών θα επιτευχθεί η δραστική μείωση του μη τιμολογούμενου νερού, ο άμεσος εντοπισμός διαρροών, θραύσεων και δυσλειτουργιών του δικτύου καθώς και οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση π.χ. λαθροληψία.

Ο αντικειμενικός σκοπός του συστήματος είναι η βελτιστοποίηση της λειτουργίας των δικτύων υδροδότησης του Δήμου μέσω της συλλογής δεδομένων, όπως για παράδειγμα η τιμές παροχών και πιέσεων σε καταθλιπτικούς και τροφοδοτικούς αγωγούς, τιμές στάθμης σε δεξαμενές, τιμές φυσικοχημικών παραμέτρων νερού κλπ και η μετάδοσή τους, μέσω επικοινωνιακού εξοπλισμού, στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.).

Η συλλογή και παρακολούθηση των παραπάνω πληροφοριών, θα δίνουν τη δυνατότητα στους αρμόδιους μηχανικούς του Δήμου Ξηρόμερου, μέσω της κατάλληλης αξιολόγησης και επεξεργασίας αυτών, να έχουν πάντα σαφή γνώση της λειτουργικής κατάστασης του όλου συστήματος, και να προβαίνουν σε επιθυμητές διορθωτικές ενέργειες ή και να προρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας της εγκατάστασης, ώστε αυτή να λειτουργεί με βάση προκαθορισμένα σενάρια λειτουργίας.

Η επίτευξη της ορθολογικής διαχείρισης των δικτύων στηρίζεται στην εξασφάλιση του υδατικού ισοζυγίου μεταξύ του προσφερόμενου (παραγόμενου) και τιμολογούμενου νερού στις παροχές των καταναλωτών. Ο «δείκτης» αυτός είναι εξαιρετικά κρίσιμος, λόγω του αυξημένου ποσοστού που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή οι απώλειες του δικτύου του Δήμου Ξηρόμερου, με σημαντικές συνέπειες, εκτός των κοινωνικών και περιβαλλοντικών στα οικονομικά της επιχείρησης.

Η εγκατάσταση του προτεινόμενου συστήματος θα επιλύσει οριστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα μιας και μέσω της υλοποίησης της παρούσας μελέτης θα επιτευχθεί μείωση των απωλειών κατά 33%, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 30% και μείωση του δείκτης διαρροών μετά την υλοποίηση της πράξης < 1,5.