Παραδέχθηκε η Μέρκελ τη μπακαλίστικη λογική της

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε κατά τα 16 χρόνια της εξουσίας της, μια πολιτική που τοποθέτησε τη Ρωσία τον σημαντικότερο προμηθευτή ενέργειας της χώρας της.

“Πάντα ενεργείς με βάση την χρονική στιγμή που βρίσκεσαι”, είπε προσθέτοντας ότι το φθηνό ρωσικό αέριο επέτρεψε στη Γερμανία να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών και του άνθρακα.

Αν είσαι μπακάλης σίγουρα θα κοιτάξεις να βρεις το φθηνότερο προμηθευτή, αν είσαι ηγέτης μιας χώρας όμως, οφείλεις να εξετάζεις και άλλες παραμέτρους, όπως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Η επιμονή της Μέρκελ στην ενεργειακή πολιτική της είναι η απόδειξη ότι υπήρξε μια πολιτικός μικρού διαμετρήματος σε σχέση με το μέγεθος της χώρας της.

Ας συμπεριλάβει λοιπόν στην… επιτυχημένη της ενεργειακή πολιτική και το διψήφιο πληθωρισμό που έχει σήμερα η Γερμανία για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί το έδαφος για να πάθει η Γερμανία αυτό το ενεργειακό πατατράκ και να έχει σήμερα πληθωρισμό σε ιστορικά επίπεδα το έστρωσε η Μέρκελ, με την πρόσδεσε της Γερμανίας στο ενεργειακό άρμα της Ρωσίας.

Το δυστύχημα είναι ότι η Μέρκελ είχε την ευκαιρία με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 να διορθώσει το λάθος της και δεν το έκανε. Θα είχε άλλη άνεση χρόνου η Γερμανία και ευρύτερα η Ευρώπη να αλλάξει το ενεργειακό της μείγμα και σήμερα να μην «πονάει» τόσο από τη χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου ως όπλο από τον Πούτιν.