Ερωτηματικά για το χειρισμό των Ρομά βοηθών της απόδρασης

Ούτε ένα 24ωρο δεν κρατήθηκαν οι Ρομά συγγενείς του 37χρονου δραπέτη, που συνέδραμαν στην απόδρασή του

Ερωτηματικά προκαλεί ο χειρισμός της υπόθεσης των Ρομά, που συνελήφθησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης συνδράμοντας έναν 37χρονο συγγενή τους να δραπετεύσει μέσα από τα χέρια της Αστυνομίας στο χώρο του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Η Αστυνομία συνέλαβε οκτώ άτομα συνολικά που βρέθηκαν στο Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου είχε μεταφερθεί ο 37χρονος συγγενής τους, ο οποίος είχε συλληφθεί ως φυγόποινος, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας για διακεκριμένες κλοπές και με διάφορους τρόπους τον διευκόλυναν να αποδράσει από το χώρο του Νοσοκομείου Αγρινίου, όπου μεταφέρθηκε καθώς είχε επικαλεστεί πρόβλημα υγείας, πριν τη μεταγωγή του στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Οι συλληφθέντες πέρασαν την επομένη από τη διαδικασία του αυτοφώρου, η οποία αναβλήθηκε, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι. Το άξιο παρατήρησης στην υπόθεση είναι ότι το δικαστήριο ήταν αυτό που έδωσε την αναβολή, χωρίς να ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους κατηγορούμενους και αυτό γιατί αξιολόγησε ως ουσιώδη την απουσία ενός υγειονομικού, μάρτυρα στην υπόθεση, παρά το γεγονός ότι παρίσταντο κανονικά στη διαδικασία ως μάρτυρες δύο αστυνομικοί και τρεις ακόμη υγειονομικοί, οι οποίοι ήταν παρόντες στο Νοσοκομείο Αγρινίου τη βραδιά της απόδρασης. Για τους ανήλικους συλληφθέντες δεν προβλέπεται κάτι άλλο από το να αφεθούν ελεύθεροι, οι ενήλικοι όμως συλληφθέντες, κάποιοι εκ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες ήταν γνωστοί στις Αρχές για το ποινικό τους μητρώο, αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι, καθώς η αναβολή που δόθηκε στην αυτόφωρη διαδικασία, δόθηκε με δικονομική διάταξη, που προβλέπει την αναβολή μέχρι 15 μέρες μετά. Όμως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, υπάρχει στη δικονομία και άλλη διαδικασία, με συντομότερη προθεσμία, που παραδόξως δεν επιλέχθηκε, καθώς θα οδηγούσε στην κράτηση των ενηλίκων συλληφθέντων για μερικά 24ωρα, πράγμα που θεωρητικά τουλάχιστον που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «μοχλό πίεσης», έτσι ώστε ο 37χρονος δραπέτης, συγγενής των συλληφθέντων, να παραδοθεί στις Αρχές.

Θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι ο χειρισμός αυτός γίνεται, όταν η εικόνα που έχουν οι Αρχές είναι ότι πρόκειται για να καλά οργανωμένο και σκηνοθετημένο σχέδιο απόδρασης από την ομάδα των Ρομά, που βρέθηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο Νοσοκομείο Αγρινίου για να συνδράμουν στην απόδραση του συγγενή τους. Για παράδειγμα, κάποιοι εξ’ αυτών τη στιγμή της απόδρασης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να προκάλεσαν αναστάτωση σε άλλο σημείο στο πάρκιγκ του Νοσοκομείου, προκειμένου να απασχολήσουν το προσωπικό φύλαξης του Νοσοκομείου και να δημιουργήσουν επί της ουσίας έναν αντιπερισπασμό… που φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μην συλληφθεί ο 37χρονος Ρομά ούτε στο χώρο του πάρκιγκ του Νοσοκομείου Αγρινίου και να αποδράσει σαν… κύριος.

Ο 37χρονος δραπέτης που παραμένει άφαντος θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ένας από τους εμπλεκόμενους (και καταδικασθέντες) σε μια από τις τρεις εγκληματικές οργανώσεις των Ρομά, που είχε εξαρθρώσει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου τον Μάρτιο του 2021, που διέπραττε ληστείες και κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.