Μόνο οι Βρυξέλλες βάζουν πλαφόν χωρίς… πλαφόν

Δεν είναι τυχαίο που η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καθιέρωση πλαφόν στα 275 ευρώ την μεγαβατώρα στην τιμή του φυσικού αερίου, πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας.

Θα ήταν πρώτο θέμα, αν πραγματικά, έλυνε το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης. Όμως επί της ουσίας το πλαφόν τίθεται τόσο ψηλά, που δεν αγγίζει το πρόβλημα. Η πρόταση αυτή ήρθε μάλιστα σε μια στιγμή που στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου για παράδοση τον Δεκέμβριο διαπραγματεύονται γύρω στα 120 ευρώ τη μεγαβατώρα. Και όχι μόνο αυτό! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς για να καταλάβει το βρυξελλιώτικο «αστείο» ότι το φυσικό αέριο βρέθηκε σε τιμή άνω των 275 ευρώ, για περίπου ένα 20ήμερο κοντά στα τέλη του Αυγούστου. Αλλά για ενεργειακή κρίση δεν μιλάμε μόνο για εκείνες τις 20 ήμερες… μιλάμε για τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου εδώ και περίπου ένα χρόνο. Η ενεργειακή κρίση σηματοδοτείται και από τιμές της τάξης των 250, των 200 ή των 170 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Οι Βρυξέλλες όμως δείχνουν να μην το καταλαβαίνουν αυτό και έθεσαν ένα τέτοιο πλαφόν που ευτελίζουν την έννοια του πλαφόν, παίζοντας ουσιαστικά με τη νοημοσύνη των Ευρωπαίων.