Πως και γιατί «στήθηκε» η επίσκεψη – «αστραπή» της Γκάγκα

Ο Κ. Μητσοτάκης με την κίνηση του χεριού του δείχνει να συνομιλεί με το Μ. Σαλμά
Ο Μ. Σαλμάς έπεισε το Μητσοτάκη να στείλει εσπευσμένα την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία

Σε αυτό το γεύμα του Πρωθυπουργού με τους βουλευτές της ΝΔ στη Δυτική Ελλάδα, το μεσημέρι της Τρίτης στην Πάτρα, «στήθηκε» η επίσκεψη – «αστραπή» της Μίνας Γκάγκα στα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας.

Η επίσκεψη Γκάγκα στο Αγρίνιο ήταν κάτι που είχε «υποσχεθεί» ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά η υπουργός δεν είχε βρει το… χρόνο να την οργανώσει. Στο γεύμα των βουλευτών λοιπόν με τον Πρωθυπουργό, όπου κατά διαβολική σύμπτωση όλα τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού έδειχναν τον Κ. Μητσοτάκη να μιλά με το Μάριο Σαλμά, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και τέως υπουργός Υγείας παραπονέθηκε στον Πρωθυπουργό, για την επίσκεψη της Μίνας Γκάγκα που επί σχεδόν πέντε μήνες αναβάλλονταν συνεχώς.

Τα παράπονα του Μ. Σαλμά, μάλιστα ειπώθηκαν ενώπιον των άλλων δύο βουλευτών της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία, οι οποίοι μάλλον αποσβολωμένοι έβλεπαν τον Κ. Μητσοτάκη να ανταποκρίνεται στο αίτημα του Μ. Σαλμά, δίνοντας την σχετική εντολή στη Μίνα Γκάγκα να πεταχτεί αστραπιαία… στην Αιτωλοακαρνανία.

Η συνομιλία Σαλμά – Μητσοτάκη συνεχίζεται υπό το αποσβολωμένο βλέμμα των Κ. Καραγκούνη και Σπ. Λιβανού

Η επίσκεψη που είναι σχεδόν ιστορική, αφού επί για πάρα πολλά χρόνια υπουργός Υγείας δεν είχε επισκεφθεί τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, επιχειρήθηκε να κρατηθεί «μυστική» και ελάχιστοι γνώριζαν μέχρι το πρωί της Τετάρτης ότι η Μίνα Γκάγκα θα βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας. Παράδοξο οπωσδήποτε να επιχειρηθεί να κρατηθεί «incognito» μια τέτοια επίσκεψη στην… «terra incognita» του Υπουργείου Υγείας, το Νοσοκομείο Αγρινίου. Ωστόσο, έστω και λίγες ώρες πριν, η είδηση της επικείμενης επίσκεψης διέρρευσε. Δείγμα των πολιτικών «παιχνιδιών» που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, για να βρει το χρόνο η Μίνα Γκάγκα να επισκεφθεί την Αιτωλοακαρνανία, όταν έχει επισκεφθεί ακόμη το Κέντρο Υγείας της Κολοπετινίτσας…

Επανάληψη της πρώτης φωτογραφίας, πάλι ο Κ. Μητσοτάκης με την κίνηση του χεριού του δείχνει να συνομιλεί με το Μ. Σαλμά

Ούτε ο Κ. Καραγκούνης, ούτε ο Σπ. Λιβανός συνόδευσαν την Υπουργό στην Αιτωλοακαρνανία, σε αυτή την επίσκεψη που γίνονταν με πρωτοβουλία Σαλμά… Από την πλευρά του πάντως ο Μ. Σαλμάς προέβη σε δηλώσεις, που ουδόλως συνηθίζονται από κυβερνητικούς βουλευτές, όπως για παράδειγμα ότι είναι «μη αποδεκτό να μην λειτουργεί η ΜΕΘ στο Αγρίνιο». Η επίσκεψη υπό τη βασικότερη ερμηνεία αποδείχθηκε φιάσκο… Πράγμα που εν πολλοίς το γνώριζαν όλοι εκ των προτέρων ότι θα είναι έτσι, αφού δεν υπήρχε τίποτα ανακοινώσιμο για τα Νοσοκομεία της περιοχής. Το ερώτημα που μοιραία προκύπτει είναι γιατί έγινε αυτή η επίσκεψη και υπό αυτούς τους δυσμενείς όρους. Η απάντηση προκύπτει από τη διαμάχη των Σαλμά και Καραγκούνη, μια διαμάχη που έρχεται από τα παλιά και η οποία φαίνεται ότι φουντώνει ενόψει απλής αναλογικής και μείωσης των εδρών της Αιτωλοακαρνανίας λόγω της απογραφής. Ο Κ. Καραγκούνης εσχάτως έχει καταφέρει να «παίξει καλή μπάλα» στο χώρο του Νοσοκομείου Αγρινίου, ποντάροντας πολύ σε κινήσεις που γίνονται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου και τη δημιουργία νέων δομών σε αυτό (ασχέτως αν υπάρχουν άλλα πιο μείζονα προβλήματα π.χ. όταν κομβικές κλινικές αδυνατούν να βγάλουν πλήρες εφημεριακό πρόγραμμα), όπως η πλήρης λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου και η δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Η «θετική ατζέντα» του Κ. Καραγκούνη μοιραία έρχεται σε αντιπαράθεση με την «αρνητική ατζέντα» του Μάριου Σαλμά, ο οποίος έχοντας εδώ και αρκετά χρόνια χάσει τα «ηνία» στα του Νοσοκομείου Αγρινίου, δεν «προσπερνά» την πραγματικότητα, που συχνά είναι πολύ σκληρή.

Προφανώς η τοπική κοινωνία θέλει και τα δύο, δηλαδή και οι βασικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου να λειτουργούν όπως πρέπει και να προστεθούν νέες υπηρεσίες υγείας που θα αναβαθμίσουν περαιτέρω το Νοσοκομείο. Έτσι και οι δύο βουλευτές βρίσκουν ακροατήριο… συνεχίζοντας τη διαμάχη για το περισσότερο ακροατήριο και για να αποκτήσουν τις πολιτικές ωφέλειες, που έχει όποιος έχει τον… πρώτο λόγο στα του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Όμως η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να καταλάβουν ότι ορισμένα θέματα στο Νοσοκομείο Αγρινίου χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και δεν μπορούν να γίνονται πεδίο για εσωκομματικές προσωπικές έριδες.