Αιτωλοακαρνανία : Πληθωριστικοί τζίροι σε καταλύματα και εστίαση το γ’ τρίμηνο

Κατά 55% αυξήθηκε ο τζίρος των καταλυμάτων στην Αιτωλοακαρνανία, κατά 15% η αύξηση στην εστίαση, που «πιέζεται» από τον πληθωρισμό

Αύξηση 38,6% σημείωσε το γ’ τρίμηνο φέτος ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας που παρέχουν καταλύματα και ανήλθε σε 5,1 δισ. ευρώ, έναντι 3,7 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2021. Παράλληλα, στο σύνολο των επιχειρήσεων της εστίασης, ο κύκλος εργασιών το γ’ τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 3,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23,8% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ.

Ανάλογη εικόνα καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στη Δυτική Ελλάδα. Αναφορικά με τα καταλύματα η Αιτωλοακαρνανία κατάφερε στο τρίτο τρίμηνο, το πιο χαρακτηριστικό για την πορεία του τουρισμού να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το τζίρο του 2021 κατά την ίδια περίοδο. Συγκεκριμένα τα καταλύματα στην Αιτωλοακαρνανία είδαν το τζίρο τους να αυξάνεται κατά 55% από τα 2,8 εκατ. ευρώ στα 6 εκατ. ευρώ, με αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή και από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ στην Αχαΐα τα καταλύματα «έγραψαν» αύξηση τζίρου κατά 22,3% και στην Ηλεία κατά 27,7%, αμφότερες επιδόσεις κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.

Οι επιχειρήσεις της εστίασης επίσης είδαν τους τζίρους τους να αυξάνονται όχι όμως όσο θα περίμενες κανείς, παρά τις καλές επιδόσεις του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι. Επίσης από τη στιγμή που η σύγκριση γίνεται με το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, χρονιάς που ίσχυαν ακόμη περιορισμοί στο πλαίσιο της πανδημίας, καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι οι τζίροι των επιχειρήσεων του κλάδου επηρεάστηκαν αρκετά από την εκτίναξη του πληθωρισμού φέτος το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα οι σχεδόν 2.000 επιχειρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία είδαν το τζίρο τους να αυξάνεται το τρίτο τρίμηνο από τα 23,7 εκατ. ευρώ στα 27,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 14,9%. Η Αχαΐα την ίδια περίοδο «κατάφερε» να έχει την μικρότερη αύξηση στο τζίρο της εστίασης μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, κατά μόλις 2,8%. Από τη στιγμή που οι περιοχές αυτές βασίζουν το τουριστικό τους προϊόν ως επί το πλείστον στον εγχώριο τουρισμό ήταν λογικό να επηρεαστούν οι τζίροι της εστίασης από την άνοδο του πληθωρισμού. Η Ηλεία ωστόσο κατάφερε να κινηθεί κοντά στον εθνικό μέσο όρο με το τζίρο της εστίασης να αυξάνεται κατά 26,8%

Μολαταύτα αν παρατηρήσει κανείς τα στοιχεία κατά μήνα θα δει να αποτυπώνεται σε αυτά η επιμήκυνση του τουριστικής περιόδου σε βαθμό που ο Σεπτέμβριος έμοιαζε με Αύγουστο. Για τις επιχειρήσεις στην παροχή καταλυμάτων και στην εστίαση, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Σεπτέμβριο 2022 αυξήθηκε στην Αιτωλοακαρνανία κατά 32,7%, στην Ηλεία κατά 57% και στην Αχαΐα κατά 6,5%.