Ψήφισμα υπέρ των πορτοκαλοπαραγωγών από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου

Το ψήφισμα των πορτοκαλοπαραγωγών των Καλυβίων υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου στη σημερινή του συνεδρίαση.

Ως γνωστόν οι παραγωγοί πορτοκαλιών διαμαρτύρονται για τις τιμές παραγωγού που κυμαίνονται κοντά στα 15 με 18 λεπτά του ευρώ, τη στιγμή που οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλα κόστη παραγωγής και λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού. Την ίδια στιγμή τα προϊόντα των παραγωγών καταλήγουν στο ράφι με τιμές που φτάνουν ακόμη και τα δύο ευρώ.

Όπως ειπώθηκε από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί καθιστούν ουσιαστικά ασύμφορη τη συνέχιση της παραγωγής. Υπό άλλες συνθήκες τόσο στα Καλύβια, όσο και στο Αγγελόκαστρο αλλά και τα Όχθια, όπου επίσης παράγονται σε μεγάλες ποσότητες πορτοκάλια, αυτή την εποχή θα έπρεπε να φεύγουν καθημερινά περίπου 30 φορτηγά την ημέρα από την περιοχή φορτωμένα με 22 τόνους πορτοκάλια το καθένα, σύμφωνα με το Δ. Αναστασίου όμως αυτή την εποχή δεν φεύγουν ούτε 10.

Από όλες τις παρατάξεις εκφράστηκε η συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου προς τα αιτήματα των παραγωγών, που ουσιαστικά ζητούν παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου οι τιμές των παραγωγών καθιστούν συμφέρουσα τη συνέχιση της παραγωγής. Ειδική μνεία έγινε και από τους ίδιους στην πρόσφατη επιστολή για το θέμα του Δημάρχου Γ. Παπαναστασίου προς τον αρμόδιο Υπουργό, ενώ και ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με το Γ. Γεωργαντά το επόμενο διάστημα.

Πάντως κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκτός από το αρνητικό ρόλο των μεσαζόντων στην αλυσίδα των αγροτικών προϊόντων ή την ελλιπή στήριξη των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ, τέθηκαν έστω και ακροθιγώς θέματα που έχουν να κάνουν με την αυτοοργάνωση των παραγωγών.