Mέχρι να “ξυπνήσουν” οι Βρυξέλλες, η ενεργειακή κρίση έγινε χειρότερη και από την πανδημία

Στα 705 δισ. ευρώ φτάνει το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, αν συνυπολογίσει κανείς και τα ποσά που διέθεσαν οι εκτός Ε.Ε. Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία για να στηρίξουν τις οικονομίες τους που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Το ποσό αυτό αφορά την περίοδο από το Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα.

Η δαπάνη είναι σχεδόν ισοδύναμη με το πρόγραμμα της κοινής έκδοσης ομολόγων της Ε.Ε., που αποτέλεσε ορόσημο και θεσπίστηκε για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να αντιμετωπίσουν την ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία όμως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «έφυγε». Ενώ η ενεργειακή κρίση κανείς δεν ξέρει πότε θα «φύγει».

Και αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουν οι Βρυξέλλες. Ότι δηλαδή χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα όμως που δεν δημιούργησε ο Πούτιν με τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Ο πόλεμος ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2022, ενώ σε καθεστώς ενεργειακή κρίση μπήκε από το Σεπτέμβριο του 2021, δηλαδή σχεδόν έξι μήνες πριν… Πρέπει και αυτό να το καταλάβει η Ευρώπη, αν θέλει να δώσει μια αποτελεσματική απάντηση.