Ορεινή Ναυπακτία : Τι απαντά η Περιφέρεια στην ΟΣΥΝ για το οδικό δίκτυο

Ποιοι δρόμοι αποκαθίστανται και ποιες παρεμβάσεις έχουν δρομολογηθεί

Το θέμα της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου στην Ορεινή Ναυπακτία έχει θέσει επανειλημμένως η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας (ΟΣΥΝ) προς κάθε αρμόδιο. Το οδικό δίκτυο λόγω της ορεινότητας της περιοχής αντιμετωπίζει κάθε χρόνο αρκετά προβλήματα, ωστόσο είναι γνωστό ότι επί πολλά χρόνια το επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν συντηρούνταν όπως θα έπρεπε, ενώ ακόμη και σήμερα πολλοί οικισμοί της Ορεινής Ναυπακτίας εξυπηρετούνται από χωμάτινους δρόμους.

Η κατάσταση των δρόμων επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερα από τα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή το 2021. Η Περιφέρεια έχει προχωρήσει ήδη σε κάποιες αποκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα στην Πόκιστα όπου πραγματικά η αποκατάσταση έγινε σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ σε άλλα σημεία βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες.

Η Ορεινή Ναυπακτία, βέβαια διαθέτει 67 κοινότητες και οικισμούς, αρκετοί από τους οποίους έχουν αναπτύξει και μια σημαντική τουριστική δραστηριότητα για τα δεδομένα της περιοχής, με αποτέλεσμα η τακτική συντήρηση του οδικού δικτύου να καθίστανται για έναν παραπάνω λόγο αναγκαία, κάτι που επιτάσσει εξάλλου και η ορεινότητα της περιοχής. Το όλο θέμα αποτέλεσε και ζήτημα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να δίνει μια αναλυτική απάντηση στα επιμέρους αιτήματα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας.

Αναλυτικά η απάντηση της Περιφέρειας στην Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας :

Χωριά που οι δρόμοι δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι:

Από τους δρόμους που αναφέρονται ,μόνο τα οδικά τμήματα : Πέρκος-Περίστα, Κλεπά-Λειβαδάκι και Κλεπά-Δενδροχώρι ανήκουν στην αρμοδιότητα συντήρησης της Υπηρεσίας μας, τα οποία συντηρούνται κατά διαστήματα με μηχανήματα για την ικανή βατότητα της διερχόμενης κίνησης.  Για την ασφαλτόστρωση των χωμάτινων τμημάτων των οδών αυτών απαιτείται προηγουμένως κατασκευή τεχνικών έργων, έργων οδοστρωσίας και η σύνταξη σχετικής μελέτης.

Προγραμματισμένα έργα που θα δημοπρατηθούν:

Τα έργα που είναι ενταγμένα και προβλέπεται να δημοπρατηθούν εντός του 2022, από την Υπηρεσία μας είναι:

  • «Βελτίωση δρόμου Σκάλας-Παλιόσκαλας – Νεόκαστρου»,προϋπολογισμός: 1.200.000€
  • «Βελτίωση της 25ης επαρχιακής οδού στα τμήματα: 1.απο Γραμμένη Οξυά έως όρια με Π.Ε. Φθιώτιδας, 2. Λεύκας-Μανδρινής & 3.Καλλονής-Κυδωνιάς.» προϋπολογισμός: 3.000.000€
  • «Βελτίωση οδών πρόσβασης προς ιερές μονές Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Βομβοκούς, Παναγίας της Αμπελακιώτισσας και προς Ι.Ν. Αγ.Κυριακής Λεπτοκαρυάς.», προϋπολογισμός: 2.400.000€
Αποκαταστάσεις από την θεομηνία Δεκεμβρίου 2021:

-Τα έργα αρμοδιότητας μας (χείμαρρος ΣΚΑ, Αποκαταστάσεις βλαβών δρόμων: προς Δορβιτσά, προς Στράνωμα, Πιτσιναίικα-Ριγάνι, προς Πλάτανο, προς Γέφυρα Μπανιά και Στύλια-Συκιά-Φαμήλα) που αφορούν τις κατολισθήσεις του Δεκεμβρίου 2021,έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στην ΣΑΕΠ 801 και βρίσκονται ήδη σε διαδικασίες για την ανάθεσή τους.
– Ο Δήμος Ναυπακτίας έχει αναλάβει την εκπόνηση μελετών για τις ζημιές στην Κλεπά και Περίστα.
-Για το οδικό τμήμα Άνω Χώρα-Αμπελακιώτισσα: Λόγω της μεγάλης κατολίσθησης η οποία δεν δύναται να αποκατασταθεί άμεσα, ανατέθηκε στον Τεχνικό σύμβουλο της περιφέρειας η εξέταση της σύνδεσης της Άνω Χώρας με την Αμπελακιώτισσα, μέσω της επέκτασης του υφιστάμενου δασικού δρόμου στα νότια και ανάντη της κατολίσθησης μέχρι το επαρχιακό δίκτυο δυτικότερα της αστοχίας.

Αποκαταστάση της κατολίσθησης στην Ποκίστα:

Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών.

Δρόμος Κεντρική -Αγ.Κυριακή:

Είναι δασικός δρόμος και δεν ανήκει στην αρμοδιότητά μας.

Διασταύρωση από Αμπελακιώτισσα- Πόδος έως διασταύρωση Ελευθέριανης:

Είναι δασικός δρόμος και δεν ανήκει στην αρμοδιότητά μας.

Χωριά που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο της Φωκίδας:

Τα χωριά Γραμμένη Οξυά, Λεύκα, Μανδρινή, Κυδωνιά και Καλλονή όντως χρησιμοποιούν από πολύ παλιά το οδικό δίκτυο της Φωκίδας, προφανώς λόγω έντονου ανάγλυφου στην μεριά της Αιτωλοακαρνανίας, που καθιστά απαγορευτική την κατασκευή έργων λόγω τεράστιου κόστους. Όσον αφορά την γέφυρα του Ευήνου από Αρτοτίνα προς Γραμμένη Οξυά ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησής της.

Συντήρηση οδικού δικτύου Ναυπακτίας:

Το Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ναυπακτίας είναι πάρα πολύ μεγάλο και με έντονο ανάγλυφο. Ήδη με έργο συντήρησης έχουν συντηρηθεί κάποια τμήματα (Κεντρική -Άνω Χώρα, Λιμνίτσα Χρύσοβο-Ασπριάς, Ναύπακτος προς Γέφυρα Μπανιά, επαρχιακός δρόμος από Κάτω Δάφνη προς περιοχή Λόη) και συνεχίζονται οι εργασίες στον κεντρικό επαρχιακό άξονα προς Πλάτανο.

Στο μέλλον θα προγραμματιστούν και επιπλέον συντηρήσεις οδικών τμημάτων.