«Κόλλησε» ο διαγωνισμός για τη Μονάδα Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου

Περιμένοντας την απόφαση του ΣτΕ στις προσφυγές
«Χαμένη» η τρέχουσα περίοδος του ΕΣΠΑ για όλη την Αιτωλοακαρνανία

Απίθανο μοιάζει πλέον στην διάρκεια της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2023, να έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται οι δύο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, σε Αγρίνιο και Ναύπακτο, που έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιτωλοακαρνανία.

Πρόσφατα και η δεύτερη απόπειρα διαγωνισμού για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου σε ΧΥΤΥ ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Δήμος Ναυπακτίας αναγκάζεται πλέον να προκηρύξει το διαγωνισμό για τρίτη φορά. Αναφορικά με την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, προϋπολογισμού 51,2 εκατ. ευρώ (μαζί με τη δεκαετή λειτουργία της) που πρόκειται να κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ Στράτου, (θα εξυπηρετήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων για τους Δήμους Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου και πιθανόν Ακτίου – Βόνιτσας), ο διαγωνισμός όπως πληροφορείται του ΑγρίνιοCulture.gr έχει «κολλήσει» στο πρώτο του στάδιο (πριν καν δηλαδή το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών) λόγω των ενστάσεων και προσφυγών των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Ήδη μετράμε 15 μήνες μετά την κατάθεση των προσφορών και στην παρούσα φάση ο Δήμος Αγρινίου περιμένει την απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, που όμως και αυτό δίνει αντίστοιχα δικαιώματα στους συμμετέχοντες για ενστάσεις και προσφυγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr η Επιτροπή Διαγωνισμού του έργου, αρχικά στο στάδιο της εξέτασης των δικαιολογητικών των τεσσάρων συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, απέρριψε τους δύο από αυτούς, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν οι προδικαστικές προσφυγές. Από την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών προέκυψε ότι στο διαγωνισμό θα έπρεπε να συνεχίσουν η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» και η «Ηλέκτωρ» (η οποία από την Επιτροπή Διαγωνισμού αρχικά είχε αποκλειστεί). Η «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» που αρχικά είχε προκριθεί από την Επιτροπή Διαγωνισμού μαζί με την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΑΕΠΠ και έτσι όπως έγινε και στο στάδιο των προδικαστικών προσφυγών, ενώπιον του ΣτΕ όλοι στράφηκαν εναντίον όλων. Έτσι ο Δήμος Αγρινίου περιμένει τώρα την απόφαση του ΣτΕ για να προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και να αναδείξει τον ανάδοχο του έργου. Όμως και αυτό το στάδιο προβλέπει τη δυνατότητα προσφυγών και ενστάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό η διαδικασία να καθυστερήσει εκ νέου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Θα μας προλάβει το τέλος ταφής

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε αυτού του τύπου τα έργα σε όλη την Ελλάδα είναι τόσο μεγάλες, που ουσιαστικά έχει χαθεί μια ολόκληρη προγραμματική περίοδος για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Και αυτό έχει συνέπειες… που θα φτάσουν και στην τσέπη των πολιτών. Και αυτό γιατί η χώρα συνολικά υστερεί κατά πολύ από τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακύκλωση, ενώ αναμένεται να γίνει και ο πρώτος καταλογισμός του τέλους ταφής απορριμμάτων, που δεν είναι τίποτε άλλο από το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, επειδή στην Ελλάδα συνεχίζουμε ακόμη να θάβουμε τα σκουπίδια στους ΧΥΤΑ.

Εργοστάσια απορριμμάτων, όπως αυτό στο Αγρίνιο και στη Ναύπακτο, που βεβαίως δεν είναι τα μόνα στη χώρα που έχει καθυστερήσει, είναι το βασικό κομμάτι του σχεδιασμού για τη νέα διαχείριση των απορριμμάτων που πρέπει να γίνει, προκειμένου ως χώρα να πιάσουμε τους στόχους που τίθενται από την Ε.Ε. Μπορεί ο καταλογισμός του τέλους ταφής να απεφεύχθη για φέτος, λόγω και της προεκλογικής χρονιάς που έρχεται, όμως το 2023 δεν θα αποφευχθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΣ για το θέμα, θα βρεθεί τρόπος με κλιμακωτή λύση και ο απολογιστικός υπολογισμός του θα γίνει το 2023, πριν προλάβουν να κατασκευαστούν τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων. Οι Δήμοι πάντως, μέσω της ΚΕΔΕ, σκέπτονται ακόμη και την προσφυγή στο ΣτΕ για την επιβολή του τέλους ταφής, που θα εκτοξεύει ακόμη περισσότερο το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Προς δημοπράτηση η επέκταση του ΧΥΤΑ

Αν και χάθηκε επί της ουσίας η τρέχουσα προγραμματική περίοδος, η κοινοτική χρηματοδότηση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κινδυνεύσει και τα έργα αυτά σε όλη την Ελλάδα θα γίνουν «γέφυρες» για τη νέα περίοδο του ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Αγρινίου πάντως παράλληλα «τρέχει» και τη διαδικασία για την επέκταση του ΧΥΤΑ, που αποτελεί υποέργο του ενταγμένου στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ έργου για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Στα μέσα Οκτωβρίου εγκρίθηκε από το Δήμο Αγρινίου το σχέδιο διακήρυξης του έργου και τα τεύχη δημοπράτησης και αναμένεται η εντολή δημοπράτηση.

Το έργο, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τα έργα κατασκευής της Β’ φάσης του ΧΥΤΑ (που θα λειτουργεί αποκλειστικά ως ΧΥΤΥ), σε έκταση 60 στρ. εντός του αδειοδοτημένου χώρου με έργα στεγάνωσης και τα αντίστοιχα έργα δικτύων διαχείρισης στραγγισμάτων και βιοαερίου. Οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στον χώρο αυτό θα περιλαμβάνουν την κατασκευή 4 κυττάρων σε κατάντη συνέχεια των υφισταμένων 3 κυττάρων και την επέκταση της στεγάνωσης και των δικτύων συλλογής διηθημάτων και βιοαερίου.

Τι περιλαμβάνει το Εργοστάσιο στο Στράτο

«Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων εντός του ΧΥΤΑ Στράτου»
Αναλυτικά η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες μονάδες:
(α) Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), αποτελούμενη από Μονάδα Προδιαλογής, Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ, η οποία θα δέχεται 23.914 τόνους /έτος σύμμεικτα αστικά απόβλητα (απορρίμματα γκρι / πράσινου κάδου) καθώς και υπολείμματα της ΜΕΒ και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
(β) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοποβλήτων (ΜΕΒ) αποτελούμενη από Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των προδιαλεγμένων στην πηγή Βιοαποβλήτων η οποία θα δέχεται 9.482 τόνους /έτος προδιαλεγμένα στην πηγή βιοαπόβλητα (υλικά καφέ κάδου) και 2.375 τόνους/έτος πράσινα απόβλητα.Η Μονάδα Ραφιναρίας θα είναι κοινή για την ΜΕΑ και ΜΕΒ.