Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου: Νέα προγράμματα πρόσληψης εργαζομένων από ΔΥΠΑ

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του ότι, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις της ΔΥΠΑ και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προγραμματίζονται 6 νέα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, που συνολικά θα δημιουργήσουν 68.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων τα πρώτα 3 θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φτάνει τα 490 εκατομμύρια ευρώ. Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων θα είναι κυρίως μακροχρόνια άνεργοι, νέοι, γυναίκες, άτομα με αναπηρία, άνεργοι σε περιοχές υψηλής ανεργίας και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τα προγράμματα καλούνται να υποβάλλουν αίτηση στην σχετική πλατφόρμα το νωρίτερο δυνατό, ξεκινώντας από αύριο και τα ποσοστά επιχορήγησης που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα υψηλά, φτάνοντας μέχρι και το 100% του μισθού και των εισφορών.

Ειδικότερα την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου και ώρα 13:00 ανοίγει η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των επιχειρήσεων, προς το παρόν για τα τρία κάτωθι προγράμματα:

1. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 μακροχρόνια ανέργους 45 ετών και άνω, σε περιοχές υψηλής ανεργίας και με συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 6 μήνες . Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 13.709 ευρώ ανά θέση εργασίας.

2. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 ανέργους 18-30 ετών που στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και στην προετοιμασία 10.000 νέων, αποφοίτων τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ένταξη στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 68 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 7 μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

3. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας για 10.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, με συνολικό προϋπολογισμό 112 εκ. ευρώ και με διττή στόχευση:

– 3.000 ανέργους που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι, θύματα έμφυλης βίας ή εμπορίας ανθρώπων κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 8 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 16.800 ευρώ ανά θέση εργασίας.

– 7.000 ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια ως προς την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας (π.χ. μονογονεϊκές οικογένειες, μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργοι χωρίς υποχρεωτική εκπαίδευση, Ρομά κ.ά.). Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί έως και το 75% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες με υποχρέωση διατήρησης της θέσης για 4 μήνες. Η μέγιστη επιχορήγηση ανέρχεται σε 8.400 ευρώ ανά θέση εργασίας.

Τα σχετικά προγράμματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, άρα και σε εμπορικές επιχειρήσεις κάθε κλίμακας και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά είτε μέσω της πλατφόρμας e-services της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ελληνικού δημοσίου gov.gr κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας η αίτηση είναι εύκολη στην υποβολή της. Ο χρήστης από την ιστοσελίδα dypa.gov.gr μπαίνει στην πλατφόρμα ΔΥΠΑ e-services και επιλέγει «Είσοδος Χρήστη στο σύστημα». Στη συνέχεια επιλέγει σύνδεση στο Σύστημα μέσω πιστοποίησης από την ΑΑΔΕ, πατάει «Είσοδος στην ΑΑΔΕ» και συμπληρώνει τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet μέσα από την διαδρομή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon.

Μετά την είσοδο στο σύστημα, ο χρήστης βλέπει στην αρχική οθόνη τα βασικά στοιχεία της επιχείρησής του και θα πρέπει να επιβεβαιώσει/ενημερώσει τα στοιχεία αυτά στο Μητρώο πριν την ολοκλήρωση της αίτησής του. Αφού συμπληρωθούν όλα τα πεδία, ο χρήστης από την καρτέλα «Επιλογή νέας Αίτησης που θέλετε να υποβάλετε» επιλέγει από τη λίστα το πεδίο με το πρόγραμμα που θέλει να υποβάλει αίτηση. Στην πλατφόρμα υπάρχει αναλυτικός οδηγός, που καθοδηγεί βήμα-βήμα τον χρήστη για την τελική υποβολή της αίτησης.

Μετά την υποβολή της αίτησης, η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι ο εργοδότης πληροί τις προϋποθέσεις και οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν υποψηφίους με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα που δήλωσε ο εργοδότης. Ο εργοδότης επιλέγει τον μελλοντικό εργαζόμενό του και προχωράει στην πρόσληψη.

Εφόσον επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε ηλεκτρονικά τη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/programmata-apasholisis-hrimatodotoumena-apo-to-tamio-anakampsis.

Τα συγκεκριμένα ως άνω προγράμματα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τις επιχειρήσεις, οπότε καλούμε όλους όσους έχουν αντίστοιχες ανάγκες να προχωρήσουν στην άμεση κατάθεση αίτησης και στην πρόσληψη των εργαζομένων που θα τους υποδειχθούν.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ