Η παράπλευρη ωφέλεια του lockdown στο ΦΠΑ

Σημαντική μείωση της τάξης του 32,3% καταγράφει το έλλειμμα ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2020 σε σχέση με το 2019, όπως προκύπτει από μελέτη της Ε.Ε. Συγκεκριμένα η χώρα μας το 2019 ήταν ουραγός μαζί με τη Ρουμανία και τη Μάλτα, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ, ενώ το 2020 η κατάσταση αλλάζει και από τις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες σε ό,τι αφορά τη μείωση φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, μαζί τη Γερμανία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία.

Αυτό το μαγικό… έγινε χάρις την πανδημία και το lockdown που αύξησε κατακόρυφα τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Αν και χωρίς την πανδημία από τα προηγούμενα χρόνια είχε φανεί μια μικρή προσπάθεια η κατάσταση να «μαζευτεί», το πρόβλημα παραμένει και είναι μεγάλο. Γιατί η χώρα μας κατέχει την 4η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ όσον αφορά στη διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων και των εσόδων που πράγματι εισπράχθηκαν από το ΦΠΑ.

Και το 2020 το έλλειμμα του ΦΠΑ έφθασε στα 3,178 δισ. ευρώ, ποσό αρκετά μεγαλύτερο από όσα αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ στα κρατικά ταμεία…. Η εκτίμηση είναι ότι χάνουμε 100 ευρώ κάθε δευτερόλεπτο…!!! Και αν μετρήσει κανείς τις απώλειες από το 2016, που είχαν χαθεί 6 δισ. σε ΦΠΑ, τότε ο συνολικός λογαριασμός μέσα σε μια πενταετία ανέρχεται σε πάνω από 25 δισ. ευρώ. Μόνο πανηγυρισμοί λοιπόν δεν χρειάζονται…