Προεκλογικό «περίπατο» το… Savoir Vivre μεταξύ τραπεζιτών και υπουργού

«Επί δύο ώρες μπινελικωνόμασταν», ανέφερε επί λέξει ο υπουργός Οικονομικών σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο περιθώριο συζήτησης του προϋπολογισμού του 2023. Με αυτό το γλαφυρό τρόπο περιέγραψε ο Χρήστος Σταϊκούρας τη δίωρη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των τραπεζών για την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης από τα πιστωτικά ιδρύματα για τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες, η δόση των οποίων έχει αυξηθεί από το περασμένο καλοκαίρι που ξεκίνησε η αύξηση των επιτοκίων.

«Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όριά τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη. Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω» πρόσθεσε με νόημα ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στους δανειολήπτες.

Είναι εμφανές, ότι αν δεν βρισκόμασταν σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο θα είχε διατηρηθεί το… Savoir Vivre μεταξύ των τραπεζιτών και του υπουργού και πολύ περισσότερο δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη να επικοινωνηθούν τα… μπινελίκια. Όμως σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αν η προστασία περίπου 30.000 ευάλωτων δανειοληπτών είναι αρκετή (που δεν είναι) ή όχι, η κυβέρνηση έχει πολιτικό πρόβλημα με την τακτική των τραπεζών και με το θέμα των τραπεζικών προμηθειών και φυσικά με τη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων που παραμένουν στο «πάγο» και των δανείων που ακολουθούν την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και τα προβλήματα φέρνουν μπινελίκια…