Eγκαινιάστηκε η έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη στο Αγρίνιο

PAR_moralispinakothikiagrinio_0472Παρουσία μέλους της οικογένειας Μόραλη έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης “Γιάννης Μόραλης – Η μνήμη της αφής” στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.

Η έκθεση που παρουσιάζεται έως τις 26 Μαρτίου 2023 είναι αφιερωμένη στη γυναικεία παρουσία, μια θεματική που ιδιαίτερα ενδιέφερε τον Γιάννη Μόραλη και η οποία χαρακτηρίζει το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου του, όπως εξήγησε ο Διευθυντής της ΔΠΑ Χρηστος Γαρουφαλής: «Ευχαριστώ από καρδιάς την φίλη Χριστίνα Μόραλη, πρόεδρο του “Εργαστηρίου Ι. Μόραλης” για την εμπιστοσύνη της στη ΔΠΑ και την άψογη συνεργασία μας. Ευχαριστώ και τον αγαπητό συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο για την ευγενική παραχώρηση των δυο έργων του Μόραλη από τη προσωπική του συλλογή, τα οποία εμπλουτίζουν ποιοτικά την έκθεση. Ευχαριστίες οφείλω στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη και στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νιας Π. Τσιχριτζή για τη χορηγική τους υποστήριξη. Ευχαριστίες σε όλες & όλους όσους υπερβάλλουν εαυτόν και εθελοντικά στηρίζουν την ΔΠΑ.Αλλά κι εμείς οι Αγρινιώτες, δικαιούμαστε να νιώθουμε υπερήφανοι γιατί συμμετέχουμε ως ΔΠΑ με τρία έργα – μικρά διαμάντια, δωρεά του υιού του Κωνσταντίνου Μόραλη τον οποίον ευχαριστούμε για άλλη μια φορά. Αφήνω για το τέλος τον δήμαρχο Γιώργο Παπαναστασίου, τον συνοδοιπόρο σ’ αυτό το ταξίδι, τον άνθρωπο ο οποίος παρά τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, στηρίζει κάνοντας πράξη τα όνειρά μας για την πολιτιστική εξωστρέφεια και την διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας αυτής της πόλης».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου αναφέρθηκε στα 10 χρόνια πορείας της ΔΠΑ: «Το Αγρίνιο του πολιτισμού, σε μια κορυφαία στιγμή, παρουσιάζει την έκθεση «Γιάννης Μόραλης- Η μνήμη της αφής». Σε αυτό το χώρο, που έχει γίνει ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, σήμερα κυριαρχούν κάποια από τα έργα του δημιουργού, σχέδια, μελέτες και προσωπικά αντικείμενα που ανήκουν κατά κύριο λόγο στην οικογένεια Μόραλη. Είναι ο ιδανικός τρόπος να τιμήσουμε την δεκάχρονη πορεία της Δημοτικής Πινακοθήκης και να εγκαινιάσουμε τις επετειακές εκδηλώσεις. Η έκθεση ως κορυφαίο εικαστικό γεγονός πιστοποιεί την εντυπωσιακή πορεία της Πινακοθήκης. Η συνεργασία με την «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης και η παρουσία της οικογένειας Μόραλη συνέβαλλαν στο εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τέλος, θέλω να συγχαρώ τον Χρήστο Γαρουφαλή γιατί η προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια είναι ανεκτίμητη».

1. PAR_moralispinakothikiagrinio_1120Παρόντες στην εκδήλωση η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά, οι Αντιδήμαρχοι Maρία Παπαγεωργίου, Χριστόφορος Παπαδημητρίου και Κωνσταντίνος Ζώης και ο Αστ. Διευθυντης Δ. Γαλαζούλας.

Διάρκεια έκθεσης: 16 Δεκεμβρίου 2022 – 26 Μαρτίου 2023.
Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Δάφνη, Τάσος Κουτσουρής, Χρήστος Γαρουφαλής
Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Σπύρος Νάσαινας
Συντονισμός: Χριστίνα Μόραλη, Χρήστος Γαρουφαλής

Τόπος: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο)
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 13:30 και 18:00 – 20:30
Κυριακή: 10:30 – 13:30, Δευτέρα & αργίες κλειστά

Οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.
Πληροφορίες: τηλ. 2641360419, email: pinakothiki@agrinio.gr https://www.dipinag.gr και www.jmoralis.gr

“Γιάννης Μόραλης - Η μνήμη της αφής”