Κάτι για το Κατάρ που έπρεπε να λάβει υπ’ όψιν του κάθε Έλληνας

Το πολύκροτο σκάνδαλο του Qatargate θα απασχολεί κατά τα φαινόμενα για αρκετό καιρό ακόμη τις Βρυξέλλες. Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για την Εύα Καϊλή καθώς θα κριθεί το μέλλον της προφυλάκισής της. Πιθανότατα όμως να υπάρχει και άλλη εμπλοκή Ελλήνων αξιωματούχων στην υπόθεση αυτή.

Χθες το Politico μετέδωσε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν ξεκίνησε επείγουσα έρευνα για επαφές αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Έλληνας πολιτικός ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, που ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κρατείται στη φυλακή για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος από το Κατάρ.

Μένει να φανεί από τη δικαστική εξέλιξη τι είδους εμπλοκή είχε ο καθένας στο λεγόμενο Qatargate. Βεβαίως και είναι παράνομο για κάθε ευρωπαίο αξιωματούχο να τα «πιάνει» για να υποστηρίζει τα συμφέροντα μιας τρίτης χώρας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο οι Έλληνες αξιωματούχοι ιδίως για την περίπτωση του Κατάρ, αν και εφ’ όσον αποδειχθούν όλα αυτά στα δικαστήρια, βαρύνονται και με κάτι άλλο.

Το γεγονός δηλαδή ότι το Κατάρ, ανεξάρτητα από κάποια μικρά οικονομικά ανοίγματα που έκανε στη χώρα μας, δεν παύει επί της ουσίας να είναι μια εχθρική χώρα για την Ελλάδα λόγω της σχέσης του με τη Τουρκία, της οποίας είναι χρηματοδότης και είναι έτοιμο να της μάθει τα «κόλπα» των Rafale, προκειμένου οι Τούρκοι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα δικά μας. Πέραν τούτου το Κατάρ ως χρηματοδότης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και άλλων τζιχαντιστικών δικτύων, που έχουν παίξει βρώμικο ρόλο, μαζί με την Τουρκία φυσικά, στις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. Αν λοιπόν κάποιος Έλληνας πήρε λεφτά από το Κατάρ, τότε το κακό είναι διπλό.