Αιτωλοακαρνανία : Υψηλότερος τζίρος και από το Μάϊο σε εστίαση και καταλύματα τον Οκτώβριο

Τζίρο υψηλότερο ακόμη και από αυτόν του Μαΐου είχαν τον Οκτώβριο οι επιχειρήσεις εστίασης και καταλυμάτων, στοιχείο που έρχεται να επιβεβαιώσει την εικόνα της πολύ αυξημένης τουριστικής κίνησης στη χώρα, ακόμη και στα μέσα του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο συνολικός τζίρος και των δύο κλάδων με βάση τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και επομένως υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση, ανήλθε σε 822,12 εκατ. ευρώ έναντι 641,99 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2021 και αρκετά υψηλότερα και σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2019, προ πανδημίας δηλαδή, όταν διαμορφώθηκε σε 631,71 εκατ. ευρώ.

Αν και τις προηγούμενες χρονιές ο τζίρος των κλάδων εστίασης και καταλυμάτων ήταν υψηλότερος στην αρχή της τουριστικής περιόδου, τον Μάιο δηλαδή, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, η εικόνα φέτος αντιστράφηκε. Στην Αιτωλοακαρνανία οι δύο κλάδοι, που σχετίζονται άρρηκτα μεταξύ τους, είχαν παρόμοια εικόνα με ό,τι καταγράφηκε γενικότερα. Καταλύματα και εστίαση κατέγραψαν το Σεπτέμβριο αύξηση στο τζίρο τους κατά 32,7% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2021. Ενώ το Οκτώβριο ο τζίρος τους ήταν αυξημένος κατά 13,7% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Δείγμα ότι η τουριστική σεζόν «μετακινήθηκε» προς τα πίσω και επιμηκύνθηκε είναι ότι ο τζίρος των δύο κλάδων στην Αιτωλοακαρνανία τον Οκτώβριο έφτασε τα 2.042.352 ευρώ, όταν ο τζίρος του Μαΐου ήταν 1.724.900 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας ότι 2.027 επιχειρήσεις των δύο κλάδων στην Αιτωλοακαρνανία κατάφεραν να καταγράψουν αυτό το δίμηνο (Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου) σημαντικές ποσοστιαίες αυξήσεις στο τζίρο τους, όταν για παράδειγμα στην Αχαΐα το Σεπτέμβριο η αύξηση του τζίρου ήταν μόλις 6,5%, ενώ το Οκτώβριο καταλύματα και εστίαση της Αχαΐας παρουσίασαν μείωση 8,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.