Θα γίνει της Ισπανίας με το ΦΠΑ

Η κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης από την ισπανική κυβέρνηση, φέρνει ξανά στον προσκήνιο την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.Η κυβέρνηση Σάντσεθ μείωσε από το 4% στο… 0% όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως γάλα, τυρί, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά. Παράλληλα δίνει και 200 ευρώ σε κάθε φτωχή οικογένεια. Τα νέα μέτρα θα κοστίσουν στην ισπανική οικονομία περί τα 10 δις ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση έχει καταθέσει πρόταση για μείωση του ΦΠΑ (ούτε καν για μηδενικό φόρο), η κυβέρνηση επιλέγει διαφορετικό δρόμο με το market pass, που καλύπτει το 10% των αγορών σε είδη διατροφής.Είναι σίγουρο ότι πλέον θα πάμε σε νέο γύρο σύγκρουσης, αφού θα γίνεται σύγκριση με την Ισπανία. Η κυβέρνηση θα επιμένει στο ορθόν της απόφασής της, τα κόμματα θα την κατηγορούν για επιδότηση της αισχροκέρδειας.

Τι θα γίνει όμως αν από τις αρχές του χρόνου έρθουν νέες, ανατιμήσεις που «υπερκαλύψουν» το market pass; Από την άλλη είναι πάντα εύκολο να αντιγράφουμε συνταγές του εξωτερικού όταν π.χ. το 2020 στη χώρα μας είχαμε απώλεια σχεδόν 3,2 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ; Μήπως η λύση θα ήταν να καταφέρει το Κράτος να εισπράττει το ΦΠΑ εκεί που χάνεται (προφανώς δεν χάνεται στα ταμεία των super-market που κόβονται κανονικά αποδείξεις) για να μπορέσει να το μειώσει ή να το μηδενίσει στα είδη πρώτης ανάγκης.