Συμπληρωματική σύμβαση για να τελειώσει το αποχετευτικό Παναιτωλίου – Καινούργιου

Της τάξης του ενός εκατομμυρίου η συμπληρωματική σύμβαση για να ολοκληρωθεί εντός του 2023 το έργο που «σέρνεται» επί χρόνια

Με συμπληρωματική σύμβαση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εκτέλεση του έργου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, επιδιώκει να τερματίσει μέσα στο 2023 το «Γολγοθά» της εκτέλεσης του αποχετευτικού Παναιτωλίου – Καινούργιου.

Το έργο, 12 χρόνια μετά την ένταξή του ΕΣΠΑ, έξι χρόνια μετά την συμβασιοποίησή του και μετά από επτά παρατάσεις έχοντας αντιμετωπίσει πλειάδα προβλημάτων «αγκομαχά» για να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, που ολοκληρώνεται η χρηματοδοτική περίοδος.

Η συμπληρωματική σύμβαση που «πέρασε» πρόσφατα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας είναι της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ ( για την ακρίβεια 857.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ) ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα εγκρίθηκε ο ανακεφαλαιοποιητικός πίνακας εργασιών του έργου, που προβλέπει αύξηση της συμβατικής δαπάνης κατά 168.000 ευρώ λόγω αύξησης της δαπάνης αναθεώρησης. Συνολικά η αύξηση που προκύπτει είναι της τάξεως του 21,22% του κόστους της αρχικής σύμβασης.

Η συμπληρωματική σύμβαση και οι εργασίες που αυτή προβλέπει κρίθηκαν απολύτως αναγκαίες, προκειμένου το έργο με την ολοκλήρωσή του να καταστεί λειτουργικό. Μεταξύ άλλων με τη συμπληρωματική σύμβαση «τακτοποιούνται» εργασίες που προέκυψαν λόγω αστοχιών της αρχικής μελέτης, όπως για παράδειγμα η δαπάνη κατασκευής τμημάτων αγωγών 157μ στο Καινούργιο και 149μ. στο Παναιτώλιο λόγω μετατόπισης του αντλιοστασίου.

12 χρόνια «φαγούρα» – Έξι χρόνια στον πάγο

Το πολύπαθο έργο του αποχετευτικού δικτύου της Δημοτικής Ενότητας Θεστιέων του Δήμου Αγρινίου έλαβε την έβδομη (!) κατά σειρά παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσής του μέχρι τις 31-05-2023 και δεν αποκλείεται να λάβει ακόμη μία μέχρι το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε αρχική προθεσμία περαίωσης στα μέσα του 2018 και έκτοτε λαμβάνει απανωτές παρατάσεις, καθώς πορεύεται μέσα από διαδοχικά προβλήματα, που φαίνεται να μην έχουν τελειωμό. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι καθώς πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους και έχει ήδη γίνει «γέφυρα» στη τρέχουσα προγραμματική περίοδο, θα πρέπει εντός του 2023 να ολοκληρωθεί για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης και μείνει ημιτελές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2010 οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η μη ολοκλήρωσή του σχεδόν 12 ολόκληρα χρόνια μετά κρατά τη συγκεκριμένη παραλίμνια περιοχή σε μη συμμόρφωση με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ «για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής είχε δημοπρατηθεί από το 2010, από τον πρώην δήμο Θεστιέων, ωστόσο η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε στα μέσα του 2016, καθώς ανέκυψαν διάφορες νομικές εμπλοκές από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις δικαστικές διαμάχες των συμμετεχόντων εργολάβων στο διαγωνισμό του έργου. Ενώ καθυστερήσεις υπήρξαν και στην «μετάβαση» του έργου στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο του ΕΣΠΑ. Ανάδοχος του έργου «Κ/Ξ «ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ – Κ/Ξ Γ.Θ. ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ – ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ» και το ποσό της αρχικής σύμβασης ανέρχεται στα 4,8 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει το έργο

Κατασκευάζεται το υπολειπόμενο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας Καινούργιο και Παναιτώλιο συνολικού μήκους 33.300 μμ, 3 αντλιοστάσια (ένα στο Καινούργιο και δύο στο Παναιτώλιο) και ο καταθλιπτικός αγωγός ΚΑ1 μήκους 5.939 μμ που μεταφέρει το σύνολο των λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο Α/Σ Α1 στο Παναιτώλιο μέχρι τον υφιστάμενο κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Αγρινίου.