Γραφείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο: Δέσμευση για τους ασφαλισμένους, όχι για το γραφείο


Τι απαντά ο Πλεύρης για την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ : Δέσμευση ότι οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται όχι όμως και πως θα διατηρηθεί και το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο

«Ο ΕΟΠΥΥ θα εξασφαλίσει και μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δικαιούχων περίθαλψης χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, όπως πράττει μέχρι σήμερα».

Αυτό αναφέρει σε γραπτή του απάντηση ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετικά με την απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του και την πρόταση να μεταφερθεί στο Μεσολόγγι, όπου εδρεύει η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ, το τμήμα του Αγρινίου.

Το θέμα που είχε δημιουργήσει αρκετές αντιδράσεις στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή κυρίως από συλλόγους και σωματεία χρόνια πασχόντων που εξυπηρετούνται κυρίως για την χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τη δομή του Αγρινίου που τυπικά λειτουργεί ως Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων.

Όπως και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, λόγω της ιδιαιτερότητας της Αιτωλοακαρνανίας να έχει πρωτεύουσα το Μεσολόγγι αλλά ο μεγαλύτερος όγκος του πληθυσμού να βρίσκεται σε άλλη πόλη, ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί την Περιφερειακή του Διεύθυνση στο Μεσολόγγι και το παράρτημα στο Αγρίνιο. Στην περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί η δομή των υπηρεσιών να «συντονιστεί» με την πραγματικότητα και παρακάμπτοντας τους διοικητικούς τύπους, να λειτουργήσει στο Αγρίνιο, όπου είναι ο μεγαλύτερος όγκος των ασφαλισμένων η Περιφερειακή Διεύθυνση και το παραρτημα στο Μεσολόγγι.

«Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι εφικτή και διοικητικά ορθή η ύπαρξη δύο Διευθύνσεων» αναφέρει όμως ο Θ. Πλεύρης στην απάντησή του στη Βουλή χωρίς να δεσμεύεται για τη διατήρηση του Γραφείου του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο.
Δεσμεύεται όμως ότι «ο Οργανισμός θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες πανελλαδικά, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα τόσο στους δικαιούχους περίθαλψης όσο και στους παρόχους του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη στελέχωση των οργανικών μονάδων, την έλλειψη προσωπικού και τον υφιστάμενο περιορισμό στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα» και υπενθυμίζει «ότι ήδη εδώ και δύο χρόνια διανέμονται για συγκεκριμένες παθήσεις Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία καθώς και ότι παρέχει και υπηρεσίες αποστολής φαρμάκων κατ΄ οίκον μέσω ταχυμεταφορών».

Αυτό που μοιάζει περισσότερο ουσιαστικό για τη δέσμευση Πλεύρη ότι οι ασφαλισμένοι στο Αγρίνιο θα εξυπηρετούνται απρόσκοπτα είναι η αναφορά του πως «αυθαίρετες και ατεκμηρίωτες θα ήταν οι όποιες παρεμβάσεις δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα εξυπηρέτησης αιτημάτων ασφαλισμένων και συμβεβλημένων παρόχων και εξυπηρετούσαν, αντιθέτως, επιδιώξεις που δεν έχουν καμία σχέση με το συμφέρον των ασφαλισμένων».

Η διάρθρωση των κατά τόπους δομών, όμως, θα ακολουθήσει τα προβλεπόμενα στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει το δημόσιο τομέα, άρα μάλλον το γραφείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο δεν έχει πολύ μέλλον…