Δ. Κουτσούμπας από το Αγρίνιο: «Ο λαός να «κάψει» τα κυβερνητικά σενάρια»

Ομιλία του Γ.Γ. του ΚΚΕ στο κατάμεστο Παπαστράτειο

omilia-dk-agrinio-12Εκβιαστικά χαρακτήρισε ο Δ. Κουτσούμπας με την αποψινή του ομιλία στο Αγρίνιο τα διλήμματα, που θέτουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ενόψει των επικείμενων –διπλών κατά τα φαινόμενα- εκλογών.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Παπαστράτειου Μεγάρου Αγρινίου ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κάλεσε επίσης το λαό να «κάψει» τα κυβερνητικά σενάρια που διακινούνται, είτε για μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, είτε μετά τις δεύτερες εκλογές. Αυτό, σύμφωνα με το Δ. Κουτσούμπα, μπορεί να γίνει μόνο με την ενδυνάμωση του ΚΚΕ στην κάλπη. Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ απέρριψε κατηγορηματικά για άλλη μια φορά την περίπτωση συμμετοχής του ΚΚΕ σε μια «προοδευτική κυβέρνηση», όπως αυτή που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ας αφήσουν έξω από τα βρώμικα παιχνίδια τους το ΚΚΕ. Δεν θα γίνει ποτέ το ΚΚΕ κλακαδόρος στη κακοστημένη παράσταση της «προοδευτικής κυβέρνησης» είπε ο Δ. Κουτσούμπας καταχειροκροτούμενος.

Ο Δ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση με αφορμή την πληθωριστική πίεση και την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού υπογραμμίζοντας ότι ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος γίνεται με ουσιαστικές αυξήσεις, με υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. «Οι ονομαστικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό πριν καν δοθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι απέναντι στην αντιλαϊκά πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «κάνουν την πάπια» και τσακώνονται μεταξύ τους για τα διάφορα pass και τα «φιλοδωρήματα» που δίνονται για να «ρίξουν στάχτη στα μάτια» των λαϊκών στρωμάτων».

omilia-dk-agrinio-9Ο Δ. Κουτσούμπας κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς, καθώς το Φεβρουάριο του 2022 είχε πραγματοποιήσει την τελευταία του επίσκεψη στο Αγρίνιο, εκτίμησε ότι ο χρόνος που μεσολάβησε βρίσκει εργάτες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους σε δυσμενέστερη θέση. Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι η λύση στα προβλήματα του λαού βρίσκεται μακριά από το καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης που έχουν «προσκυνήσει» τα κόμματα εξουσίας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών στην Αιτωλοακαρνανία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν οι κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής «κοκορεύονται» για τις νέες επενδύσεις στον κλάδο, αυτές πληρώνονται κυριολεκτικά και μεταφορικά από το λαό». Ο Δ. Κουτσούμπας, όπως ήταν αναμενόμενο τάχθηκε, κατά της επέκτασης της περιοχής ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και την υποβάθμιση που προκαλούν οι ιχθυοκαλλιέργειες στο περιβάλλον.

Ειδικές αναφορές έκανε ο Δ. Κουτσούμπας στα προβλήματα που απασχολούν το αγροτικό κόσμο της χώρας, προτείνονται μιας σειρά από καταργήσεις φόρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως επίσης και στην εικόνα υποστέλεχωσης που παρουσιάζει το σύστημα υγείας και στην Αιτωλοακαρνανία, υπογραμμίζοντας ότι με το τελευταίο νομοσχέδιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει τις λαϊκές ανάγκες για δημόσια υγεία στα «κοράκια» της ιδιωτικής υγείας.

Επιπλέον ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε με δηκτικό τρόπο το επίκαιρο θέμα της έλλειψης φαρμάκων. «Όσο η υγεία του λαού γίνεται εμπόρευμα, τόσο θα γιγαντώνεται η υποβάθμιση και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ίδια τη ζωή του λαού.Το ίδιο ισχύει τώρα και με τις ελλείψεις στα φάρμακα, που βιώνουν αυτές τις μέρες με τραγικό τρόπο οι λαϊκές οικογένειες. Τρεις λέξεις αποτυπώνουν το πρόβλημα: «Φάρμακο – εμπόρευμα – κέρδος».Αυτός είναι ο λόγος σήμερα, εν έτει 2023, που οικογένειες με παιδιά αναζητούν ένα αντιπυρετικό σιρόπι και δεν βρίσκουν, ή γιατί άλλα φάρμακα αναγκαία είναι πανάκριβα» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας και εκτίμησε ότι βασική αιτία του προβλήματος, είναι το «φάρμακο-εμπόρευμα και η “ελεύθερη” αγορά της ΕΕ, που όλοι έχουν ως “ευαγγέλιο”». Για το λόγο αυτό πρότεινε «να απαγορευτούν, εδώ και τώρα, όλες οι “παράλληλες εξαγωγές” φαρμάκων, και να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε νέα αύξηση τιμών στο όνομα της ανεπάρκειας».

Η εκδήλωση του ΚΚΕ έκλεισε με ομιλίες – χαιρετισμούς από εκπροσώπους συνδικαλιστικών σωματείων της περιοχής στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Κουτσούμπας Αγρίνιο