10,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την επέκταση του βιολογικού της Βόνιτσας

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε και επίσημα το έργο που αφορά την “Επέκταση και Λειτουργική Αναβάθμιση ΕΕΛ Βόνιτσας για τη Συλλογή και Επεξεργασία Λυμάτων
του Οικισμού Μοναστηρακίου”. Το προτεινόμενο έργο είναι προϋπολογισμού 10.504.806,77€. 

Και περιλαμβάνει αναλυτικότερα:
-Έργα συλλογής των λυμάτων με την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης του οικισμού Μοναστηράκι.
-Έργα μεταφοράς των λυμάτων του οικισμού αυτού στο υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο της Βόνιτσας με την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς καθώς και την απαιτούμενη αντιστοίχως επέκταση της ΕΕΛ (Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων) του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.
-Δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου για ενεργειακή αυτοτέλεια της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους.

Για την επέκταση της ΕΕΛ (Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων) συγκεκριμένα προτείνεται:
-Η μετατροπή της υφιστάμενης γραμμής  βιολογικής βαθμίδας παρατεταμένου αερισμού από συμβατικό σύστημα ενεργού ιλύος παρατεταμένου αερισμού σε βιοαντιδραστήρα μεμβρανών, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ εντός των υφιστάμενων δεξαμενών ελαχιστοποιώντας την απαραίτητη για νέα έργα ΠΜ.
-Η αντίστοιχη αύξηση της δυναμικότητας της ΕΕΛ υπολογίζεται σε 8.000 ι.κ.  από 5.000 που ήταν κατασκευασμένη δυναμικότητα της, μέχρι και σήμερα.
-Με την προτεινόμενη τεχνική λύση ουσιαστικά στην ίδια έκταση (εντός των υφιστάμενων υποδομών) πραγματοποιείται η επέκταση της  ΕΕΛ ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων αφού η εκροή του διηθήματος  των μεμβρανών υπερδιήθησης που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή της μεθόδου MBR είναι αντίστοιχη τριτοβάθμιας επεξεργασίας. 

Ως εκ τούτου ουσιαστικά στην ίδια έκταση (εντός των υφιστάμενων υποδομών):
Επιτυγχάνεται η τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, καθιστώντας ικανή την εκροή ακόμη και να επαναχρησιμοποιηθεί μελλοντικά είτε προς άρδευση ή για βιομηχανική χρήση. Πρόκειται για ένα έργο που βοηθάει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Μοναστηρακίου.

Η ΕΕΛ Βόνιτσας κατασκευάστηκε το 1986 και αναβαθμίστηκε το 2000 με δυναμικότητα 5.000 ι.κ. Λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής και με την πρόβλεψη για την κάλυψη των αναγκών της εικοσαετίας (Pillar)όπως απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία), η εν ισχύ ΑΕΠΟ ορίζει την απαίτηση για δυναμικότητα επεξεργασίας ίση με 8.000 ι.κ. Συνεπώς, η υφιστάμενη εγκατάσταση κρίνεται ανεπαρκής, αυτό άλλωστε αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα των εκθέσεων ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του εσωτερικού δικτύου συλλογής ακαθάρτων του οικισμού Μοναστηράκι του Δήμου και μεταφοράς τους στην ΕΕΛ καθιστά απολύτως αναγκαία την επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ μέχρις δυναμικότητας επεξεργασίας ίσης με 8.000 ι.κ. για την πλήρη συμμόρφωση με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.