“Πάτος” στις αποταμιεύσεις η Αιτωλοακαρνανία

Μόλις στα 2.907 ευρώ ο μέσος όρος των αποταμιεύσεων στην Αιτωλοακαρνανία

Αυξημένες κατά περίπου 4-5 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος του 2021 είναι οι καταθέσεις των νοικοκυριών στο τέλος του 2022. Συνολικότερα οι καταθέσεις την τελευταία τριετία είναι αυξημένες κατά περίπου 40-42 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος του 2019. Έτσι το μέσο υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού στη χώρα για τα νοικοκυριά έχει φτάσει στα 5.046 ευρώ.

Η «γεωγραφική» μελέτη των καταθέσεων παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτονται μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες. Στην Αττική το μέσο υπόλοιπο του λογαριασμού έχει ανέβει κατά 1.956 ευρώ την τελευταία τριετία και έχει φτάσει πλέον στα 6.745 ευρώ. Η Αιτωλοακαρνανία στον αντίποδα με μέσο όρο ανά λογαριασμό τα 2.907 ευρώ και το 2022 είναι ουραγός των καταθέσεων μεταξύ όλων των νομών της Ελλάδας!

«Πάτος» και η Δυτική Ελλάδα 

Συνολικά η Δυτική Ελλάδα είναι η φτωχότερη Περιφέρεια σε καταθέσεις με 3.170 ευρώ ανά λογαριασμό. Αμέσως μετά την Αιτωλοακαρνανία, έρχεται η Ηλεία με μέσο όρο καταθέσεων τα 3.015 ευρώ και η Αχαΐα με 3.381 ευρώ.

Δεν “ξεκολλάει” η Αιτωλοακαρνανία : Την δεύτερη μικρότερη αύξηση στην τριετία

Ίσως το πλέον ανησυχητικό για την Αιτωλοακαρνανία είναι ότι την τελευταία τριετία που οι καταθέσεις αυξήθηκαν (ο μέσος όρος της αύξησης στη χώρα διαμορφώθηκε στα 1.256 ευρώ) παρουσιάζει πολύ μικρή αύξηση των καταθέσεων (μόλις κατά 262 ευρώ) και έτσι δεν κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της και να ξεκολλήσει από τον πάτο. Αυτή η αύξηση είναι η δεύτερη μικρότερη που καταγράφεται στη χώρα, αφού στα Γρεβενά η αύξηση των καταθέσεων ήταν 191 ευρώ, όμως εκεί ο μέσος όρος των καταθέσεων είναι κατά περίπου 1.000 ευρώ μεγαλύτερος (3.933 ευρώ). Ενδεικτικό επίσης είναι ότι η Ηλεία εμφανίζει στην τριετία αύξηση των καταθέσεων κατά 447 ευρώ, ενώ η Αχαΐα κατά 758 ευρώ.

Όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος διαμορφώνεται στα 5.046 ευρώ και ο μέσος όρος των αποταμιεύσεων ανά λογαριασμό στην Αιτωλοακαρνανία είναι 2.907 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις στην Αιτωλοακαρνανία υπολείπονται 42% από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Η απόσταση αυτή είναι μεγάλη και δεν καλύπτεται εύκολα. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κατάταξη στην τελευταία θέση.

Που αποδίδεται η αύξηση των καταθέσεων

Η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών την τελευταία τριετία αποδίδεται σε πολλούς λόγους. Από τους βασικότερους είναι μάλλον η πανδημία και ο εγκλεισμός, που περιόρισε την κατανάλωση. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 2022 η αύξηση των αποταμιεύσεων ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με το 2020 και το 2021.

Σε κάποιο μικρότερο ίσως βαθμό η αύξηση οφείλεται και στην γενικότερη αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, που ενδεχομένως βοήθησε στο να επιστρέψουν στις τράπεζες οι αποταμιεύσεις από τα «σεντούκια».