Στο “δεν πληρώνω” του Υπουργείου κόλλησε το Πογωνιά – Πλαγιά

Παραμένει το πρόβλημα με την ταμειακή ροή του Υπουργείου Υποδομών προς τον ανάδοχο του έργου

«Δεῖ δὲ χρημάτων καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων». Η γνωστή ρήση του Δημοσθένη φαίνεται ότι ταιριάζει γάντι σε μια σειρά από έργα που εκτελούνται από αμιγώς εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αρκεί να στρέψει κανείς το βλέμμα του στην κατασκευή του οδικού άξονα Πογωνιάς – Πλαγιάς, για να δει ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το έργο, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ, αν και ενταγμένο από το 2018 ξεκίνησε να κατασκευάζεται την άνοιξη του 2020, καθώς υπήρξαν οι συνηθισμένες για τα δημόσια έργα στην Ελλάδα καθυστερήσεις, με τις προσφυγές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. Ωστόσο πολύ γρήγορα το έργο αντιμετώπισε χρηματοδοτικά προβλήματα με τον ανάδοχο του έργου να προβαίνει αρκετές φορές -περισσότερες από τέσσερις- μέχρι σήμερα σε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, λόγω μη έγκαιρης πληρωμής του.

Σε αυτό το καθεστώς των αλλεπάλληλων διακοπών το έργο παραμένει μέχρι σήμερα το έργο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική προθεσμία για την ολοκλήρωσή του ήταν το Σεπτέμβριο του 2021… Έχει λάβει ήδη δύο παρατάσεις -η δεύτερη παράταση μέχρι το Μάιο του 2023- και πρόκειται να λάβει και άλλη.

Το θέμα απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας μετά από σχετική ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Μωραΐτη, με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη να απαντά πως το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και το πρόβλημα που παρουσιάζεται έχει να κάνει με την ταμειακή ροή του προγράμματος του Υπουργείου και όχι με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο Νεκτ. Φαρμάκης ανέφερε ακόμη πως η ενημέρωση που ο ίδιος έχει από το Υπουργείο είναι ότι προσεχώς θα αποκατασταθεί η ροή των πληρωμών προς τον ανάδοχο και τα έργα θα επανεκκινήσουν. Δήλωσε μάλιστα σίγουρος πως παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις και αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί.

Η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου είναι αυτονόητη, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι αν είχε ολοκληρωθεί στην ώρα του, θα μπορούσε αυτή την εποχή που γίνεται ολιγόωρος αποκλεισμός του δρόμου Άγιος Νικόλαος – Λευκάδα, λόγω της ανακατασκευής του υφιστάμενου δρόμου, να αποτελέσει μια αξιόλογη εναλλακτική διαδρομή, που εξυπηρετήσει και τον όγκο της κίνησης μεταξύ Βόνιτσας και Λευκάδας. Δυστυχώς όμως αυτή η εναλλακτική δεν υπάρχει (ακόμη)…

Πογωνιά – Πλαγιά : Η δεύτερη απόπειρα να τελειώσει ο δρόμος

Ο οδικός άξονας Πογωνιάς – Πλαγιάς, χωροθετείται από τη θέση «Βαθυαβάλι» έως και τα όρια του οικισμού Πλαγιάς, και περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις και εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, με τις οποίες θα ολοκληρωθούν εργασίες που είχαν ξεκινήσει με παλαιότερη εργολαβία, αλλά δεν περατώθηκαν, ενώ προβλέπεται και η πλήρης κατασκευή άλλων τμημάτων δρόμου, καθώς επίσης η σύνδεσή του με τους υπάρχοντες δημοτικούς δρόμους στην περιοχή.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνει βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της ήδη υπάρχουσας οδού με τοπικές διαπλατύνσεις, κατασκευή τεχνικών έργων, κατασκευή οδοστρωσίας-ασφαλτικών, κατασκευή τεχνικών απορροής όμβριων, τοίχοι αντιστήριξης, κατασκευή επιχωμάτων και τοποθέτηση οριζόντιας και κάθετης σήμανσης. Παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα οδικής ασφάλειας και αναβαθμίζουν την ποιότητα των καθημερινών μετακινήσεων των κατοίκων.