Αιτωλοακαρνανία : Τέσσερις δήμοι στο Μνημόνιο για τις «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030»

Τέσσερις δήμοι από την Αιτωλοακαρνανία συμμετέχουν στο Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030».

Συγκεκριμένα οι Δήμοι Αγρινίου, Ναυπακτίας, Μεσολογγίου και Ξηρομέρου συμμετέχουν στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των 80 περίπου δήμων της χώρας με τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Μνημόνιο υπογράφτηκε την Παρασκευή (03.02.2023) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) από τους εκπροσώπους των δήμων και τους αρμοδίους του ΥΠΕΝ. Στόχος του Μνημονίου είναι η συνεργασία φορέων με την Aποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030. Μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων θα επιτευχθεί η μετάβαση στην καθολικά ευρωπαϊκή κλιματική ουδετερότητα έως τον απώτερο στόχο του 2050 (fit for 2050).

Την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την ενίσχυση του δικτύου ελληνικών πόλεων με περισσότερους από 80 ελληνικούς Δήμους χαιρέτησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας ΥΠΕΝ, Νικόλαος Μιχαλόπουλος, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, παρουσίασαν ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, τα Μέλη της EU Επιτροπής της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων, Χρύσσης Νικολαΐδης και Μαρία Βασιλάκου και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, αποτελεί πανευρωπαϊκά σημαντική πρωτοβουλία για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Αποστολής που είναι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030, ενισχύοντας τη δικτύωση μεταξύ των πόλεων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και κυρίως από το Πρόγραμμα HORIZON.

Οι δήμοι που συμμετέχουν στο μνημόνιο συνεργασίας δεσμεύονται:
-να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας,
-να ενσωματώσουν τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) με σκοπό να γίνουν οι πόλεις πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες,
-να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα,
-να προωθήσουν τις δημόσιες βιώσιμες συμβάσεις και την Κυκλική Οικονομία,
-να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα όπως και τη Βιώσιμη Διατροφή και ταυτόχρονα
-να επενδύσουν και να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες επενδύσεις.