Φαρμάκης : «Με τα κιάλια βλέπαμε τέτοιους χρόνους στο παρελθόν»

Στα 52 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν τα έργα για αποκαταστάσεις από φυσικές καταστροφές που συμβασιοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2021-2022 και για τους τρεις νομούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Νεκτάριος Φαρμάκης στον απολογισμό του χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η πλειονότητα των συμβάσεων, δηλαδή 30 εκατομμύρια, έγινε στην διάρκεια του 2022 και αυτό γιατί οι περισσότερες φυσικές καταστροφές σημειώθηκαν στο τέλος του 2021.

Εκείνο όμως που υπογράμμισε ο Νεκτάριος Φαρμάκης είναι η ταχύτητα στους χρόνους από την ένταξη αυτών των έργων μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ο χρόνος αυτός ανήλθε στους έξι με οκτώ μήνες. «Με τα κιάλια βλέπαμε τέτοιους χρόνους στο παρελθόν» είπε με νόημα ο Νεκτ. Φαρμάκης.

Αυτή ουσιαστικά ήταν και η απάντησή του στην κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη δημοπράτηση αυτών των έργων. Η αντιπολίτευση έχει επανειλημμένως στηλιτεύσει τη συγκεκριμένη επιλογή της Περιφερειακής Αρχής, ωστόσο η διοίκηση της Περιφέρειας έχει επιμείνει πως η διάταξη που υπάρχει στο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, υπάρχει ακριβώς για αυτό το λόγο, για να χρησιμοποιείται δηλαδή στις περιπτώσεις των εκτάκτων αναγκών, που δημιουργούν φυσικές καταστροφές, και για να υπάρξει η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση.

Για τους πολίτες βέβαια που δεν είναι υποχρέωσή τους να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των νόμων, μετρά το αποτέλεσμα. Και εκεί φαίνεται ότι ποντάρει η Περιφέρεια στο να ανταποκρίνεται γρηγορότερα στις ανάγκες που προκύπτουν, συνυπολογίζοντας προφανώς και το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις από το κεντρικό Κράτος για τις φυσικές καταστροφές δεν έρχονται πάντα σε πρώτο χρόνο…