Προτάσεις για το δημογραφικό στους πολιτικούς αρχηγούς από το Σύλλογο Πολυτέκνων Αγρινίου

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου καταθέτει μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, αλλά και μια σειρά από τοπικού χαρακτήρα αναπτυξιακά προβλήματα που απαιτούν λύσεις. “Έχετε πεδίο δράσεως ευρύτατο να αντιπαρατεθείτε ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά σε πάρα πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, σ΄ αυτό το θέμα πρέπει να ομονοήσετε και να απαντήσετε με μία και μοναδική πολιτική πρόταση” επισημαίνει στην επιστολή του ο Σύλλογος ζητώντας μια εθνική πολιτική για το δημογραφικό.

Αναλυτικά η επιστολή :
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ και αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί όλων των πολιτικών
κομμάτων της χώρας
Επανειλημμένα κατά το παρελθόν σας έχουμε αποστείλει σχετικά έγγραφα με προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος της υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και δυστυχώς μέχρι σήμερα κρίνοντας εκ του αποτελέσματος δεν ελήφθησαν σοβαρά υπόψη και όποια ελάχιστα μέτρα ελήφθησαν αποδείχθηκαν ανεπαρκή, αφού το πρόβλημα δεν αντιμετωπίσθηκε όπως φαίνεται από τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας.

Δεν θα σας κουράσουμε με αριθμούς, ενδεικτικά μόνο θα αναφερθούμε στο παρελθόν έτος, δηλαδή το 2022, γεννήσεις 70.902, θάνατοι 118.788, μείωση του πληθυσμού κατά 59.752. Εφιαλτικός ο αριθμός, μια πόλη των εξήντα χιλιάδων κατοίκων εξαφανίσθηκε σ’ ένα χρόνο από την πατρίδα μας. Αυτή η τάση αν κρίνουμε από τα δημογραφικά στοιχεία των προηγουμένων ετών είναι αυξητική με ολέθρια αποτελέσματα σ όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, στην οικονομική ανάπτυξη, στο ασφαλιστικό, στο σύστημα υγείας, στην παιδεία, στην ασφάλεια και κυριαρχία της πατρίδας μας κ.ο.κ. Επομένως για να αντιμετωπισθεί αυτό το εξόχως σοβαρό πρόβλημα πρέπει να ληφθούν άμεσα ριζοσπαστικά μέτρα, έτσι ώστε τα νέα παιδιά να δημιουργήσουν οικογένειες και να τεκνοποιήσουν.

Για το λόγο αυτό πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να χαράξετε κοινή ΕΘΝΙΚΗ πολιτική καθότι το πρόβλημα λειτουργεί ως ορολογική βόμβα στα θεμέλια του κράτους μας. Έχετε πεδίο δράσεως ευρύτατο να αντιπαρατεθείτε ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά σε πάρα πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, σ΄ αυτό το θέμα πρέπει να ομονοήσετε και να απαντήσετε με μία και μοναδική πολιτική πρόταση για να ελπίζουμε στην επίλυση του και να είστε σίγουροι ότι αν το πράξετε, θα προσφέρετε μέγιστες και ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα μας.

Πρέπει:
1)να καταπολεμηθεί πάση θυσία η ανεργία των νέων. Να τους δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία κ.λ.π, προκειμένου να παραχθεί πλούτος και να αναπτυχθεί με υγιή τρόπο η οικονομία.
2)Να δοθούν σ’ όλα τα νέα ζευγάρια επιδοτούμενα άτοκα δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα τονωθεί ο κλάδος της οικοδομής στον οποίο ασχολούνται πάνω από εκατό επαγγέλματα.
3)Να ιδρυθούν και άλλοι βρεφονηπιακοί σταθμοί για να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες
4)Να δοθούν γενναία οικογενειακά επιδόματα
5)Να δοθεί εφάπαξ επίδομα που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του τοκετού.
6)Μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος τελών ύδρευσης και αποχέτευσης με την απόκτηση τρίτου παιδιού και παραπάνω.
7)Φορολογικές ελαφρύνσεις με την απόκτηση τρίτου παιδιού και παραπάνω.
8)Ελεύθερες μετεγγραφές φοιτητών από τρία παιδιά και παραπάνω.
9)Επαναχορήγηση της πενιχρής ισόβιας σύνταξης στην πολύτεκνη Μητέρα, η οποία αποτελούσε και ηθική αναγνώριση της πολιτείας για την προσφορά της προς την πατρίδα.
10)Υπεύθυνη και σοβαρή ενημέρωση των νέων στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου για τις οδυνηρές συνέπειες της υπογεννητικότητας καθότι το μέλλον σ΄ αυτούς ανήκει.
11)Επαναχορήγηση δωρεάν τροφίμων στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, έτσι ώστε να ανακουφιστούν από τις μεγάλες υποχρεώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
12)Επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων. Πρέπει με υπευθυνότητα η εκάστοτε κυβέρνηση να πληροφορεί τα νέα παιδιά και να τα κατευθύνει σωστά, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για το επαγγελματικό τους μέλλον, γνωρίζοντας την πραγματική εικόνα της αγοράς και της ζήτησης εργασίας.

Αυτά και άλλα παρόμοια φιλικά και αποτελεσματικά μέτρα προς το θεσμό της οικογένειας πρέπει να ληφθούν άμεσα, για να ελπίζουμε στην επίλυση του προβλήματος.
Επειδή πολύς λόγος γίνεται για επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη κ.λ.π. Εμείς πιστεύουμε πως η μεγαλύτερη επένδυση είναι να υπάρχουν οι προυποθέσεις για να έρχονται τα νέα παιδιά εις γάμον κοινωνία και να αποκτούν παιδιά. Χωρίς νέους ανθρώπους καμία ανάπτυξη και σε κανέναν τομέα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτή είναι μία αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Μακάρι να υιοθετηθεί και από όλους εσάς που έχετε τις τύχες της χώρας στα χέρια σας και να πάρετε τις σωστές και σωτήριες αποφάσεις.

Ακούγεται κατά καιρούς και δυστυχώς και από πολιτικούς ότι το δημογραφικό πρόβλημα θα λυθεί με το μεταναστευτικό. Επί του θέματος αυτού να καταθέσουμε κι εμείς τη δική μας θέση. Πρώτον εμείς οι ΄Ελληνες είμαστε από αρχαιοτάτων χρόνων μεταναστευτικός λαός. Εκατομμύρια ομοεθνείς μας βρίσκονται σ΄ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας. Δεύτερον ως χριστιανοί ορθόδοξοι πιστεύουμε στην κοινή θεϊκή καταγωγή όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος του δέρματος, γλωσσικών, θρησκευτικών πολιτικών και άλλων διαφόρων. Επομένως δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές αντιλήψεις.

Μακάρι στην αγκαλιά μας να χωρούσαν όλοι οι κατατρεγμένοι και αναγκεμένοι άνθρωποι του κόσμου. Αυτή η αγαπητική μας διάθεση προς όλους τους συνανθρώπους μας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορήσουμε για τη διαφαινόμενη συρρίκνωση και αφανισμό του γένους μας. Η μετανάστευση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις δυνατότητες του κάθε κράτους χωρίς να διακυβεύονται η ιδιοπροσωπεία του γένους μας, η γλώσσα μας, η θρησκεία μας, ο πολιτισμός μας, τα ήθη και τα έθιμα μας και εν τέλει αυτή η ίδια η ταυτότητα μας. Έχουμε ιερό χρέος και καθήκον να τα προστατεύσουμε όλα αυτά, τιμώντας έτσι τους αγώνες των ηρωικών προγόνων μας, οι οποίοι θυσίασαν και την ίδια τους τη ζωή για να υπάρχουμε εμείς σήμερα και να αναλαμβάνουμε τους γλυκείς καρπούς της ελευθερίας, της κυριαρχίας του κράτους μας και το Δημοκρατικό μας πολίτευμα. Την ίδια και μεγαλύτερη υποχρέωση έχουμε και προς τις επερχόμενες γενεές. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να συναινέσουμε και να συνεργήσουμε στο να γίνουν μειοψηφία και μειονότητα στον τόπο τους με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ και αξιότιμοι κύριοι κύριοι Αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, θα θέλαμε πολύ ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών να μας γνωρίσετε και τις δικές σας θέσεις επί του εν λόγω μείζονος θέματος.

Πέραν αυτού θέλουμε να θέσουμε υπόψιν σας και κάποια άλλα σοβαρά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένη διαχρονικά από την κεντρική εξουσία. Καμία ουσιαστική μέριμνα για ανάπτυξη της περιοχής δεν υπήρξε ούτε υπάρχει και σα να μη έφτανε αυτό ότι καλό υπήρχε αποψιλώνεται όπως συνέβη με το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, με τη μη σύνδεση της πόλεως με την Ιόνια οδό και με τη μη ανταπόδοση ωφελημάτων προς τους κατοίκους της περιοχής από την εκμετάλλευση των τριών μεγάλων φραγμάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αποτέλεσμα αυτής της εγκατάλειψης είναι να ξενιτεύονται οι νέοι και να ερημώνεται ο τόπος αφού δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και προοπτική ανάπτυξης.

Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση πρέπει να στηριχθεί η τοπική κοινωνία με συγκεκριμένα έργα, έτσι ώστε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη με την προσέλκυση επενδυτών και επιχειρηματιών. Τέτοια έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι η σύνδεση της πόλης μας με την Ιόνια οδό, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η θρυλούμενη οδός ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ-ΑΓΡΙΝΙΟ-ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ-ΛΑΜΙΑ, να συντηρηθεί και να επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο Αγρινίου. Να ιδρυθεί στην πόλη μας Κτηνιατρική και Γεωπονική Σχολή. Να γίνουν έργα υποδομής για εκμετάλλευση της Λίμνης Τριχωνίδας όπως παραλίμνιος δρόμος και παράλληλος ποδηλατόδρομος, καθώς και εγκαταστάσεις για διεθνές κωπηλατικό προπονητικό κέντρο και άλλα συναφή αθλήματα. Η Λίμνη αυτή είναι η μεγαλύτερη και καθαρότερη Λίμνη της Ελλάδος και δυστυχώς μέχρι σήμερα μένει εντελώς ανεκμετάλλευτη.

Παρόμοια έργα πρέπει να γίνουν για την εκμετάλλευση του ποταμού ΑΧΕΛΩΟΥ κάτω της Γέφυρας Στράτου, δηλαδή να κατασκευασθούν δρόμοι στις όχθες του ποταμού και να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ξύλινοι οικίσκοι προκειμένου να χρησιμεύσουν ως παρατηρητήρια της πλούσιας πανίδας και παράλληλα να αναπτυχθούν αθλήματα όπως ΚΑΝΟ-ΚΑΓΙΑΚ και άλλα συναφή, ώστε κυρίως τους χειμερινούς μήνες που το κλίμα στην περιοχή μας είναι ήπιο, να φιλοξενούνται οι αθλητές των εν λόγω αθλημάτων, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ο τουρισμός στην περιοχή μας και να προκύψουν πολλές θέσεις εργασίας.Τέλος απαραιτήτως πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που παρουσιάζονται από τη ΔΕΗ και να αναπλαστεί ο χώρος πάνω από τη Γέφυρα Στράτου, δίπλα από την πίστα του θαλασσίου σκι.

Μπορεί ο χώρος αυτός που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος και μοιάζει με σκουπιδότοπο να μετατραπεί σ΄ ένα υποδειγματικό υδάτινο πάρκο, αφού ο ποταμός είναι δίπλα και να αναβαθμιστεί έτσι η πίστα του θαλασσίου Σκι αφ’ ενός, αφ’ ετέρου δε να προκύψουν θέσεις εργασίας με την εκμετάλλευση του χώρου και να υπηρετηθεί και η αναψυχή των κατοίκων, καθότι η περιοχή είναι πανέμορφη δίπλα σ΄ έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδος.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ και αξιότιμοι κύριοι κύριοι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδος, περιμένουμε τις απαντήσεις σας και τις παρεμβάσεις σας επί των παραπάνω αιτημάτων μας, με πρώτο και κυριότερο το Δημογραφικό πρόβλημα και κατά δεύτερο λόγο τα τοπικά μας αιτήματα.

Το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή κατά τη γνώμη μας είναι η πλέον αδικημένη περιοχή της Ελλάδος και παρ΄ότι έχουμε προσφέρει τα μέγιστα στην Εθνική οικονομία και συνεχίζουμε να προσφέρουμε με τα γεωργικά και κτηνοτροφικά μας προιόντα και το συνάλλαγμα που προκύπτει απ΄ αυτά, δεν έχουμε τύχει σχεδόν καμίας ανταπόδοσης. Είναι καιρός να ενδιαφερθείτε και για την περιοχή μας και τα οφέλη θα είναι μεγάλα όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τα θέτουμε όλα τα παραπάνω και αναμένουμε τις δικές σας θέσεις και απαντήσεις επ’ αυτών, ιδιαιτέρως τώρα πριν τις επικείμενες εκλογές.

Με τη δέουσα τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτριος Ντάουλας Νικόλαος Γυφτάκης